Lubię warzywa w słodyczach i lubię cukinię, tak po prostu, na surowo, podsmażoną czy też w plackach. Jestem też wielbicielką ciast z cukinią i jak już wiecie ogromną plackoholiczką, postanowiłam więc ponownie wykorzystać ją w czymś słodkim. Oto są: duże, cynamonowe i kolejne, które dołączyły do grona tych doskonałych. Cukinia siedzi gdzieś w środku, odrzuca swym kolorem niejadków, przyciąga tych, którzy kiedykolwiek spróbowali warzywnej słodyczy i rozdziela pomiędzy placki swą zdrowotną wartość.
Układam naleśnikową wieżę,
...i znowu ręce pachną cynamonem.
CYNAMONOWE PANCAKES Z CUKINIĄ /8 placków/
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru (dałam trzcinowy brązowy)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko (lub 2 białka)
3/4 szkl. maślanki (lub 1/2 szkl. dowolnego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szkl. startej cukinii, odciśnięte z nadmiaru wody
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W innej misce wymieszać białka jaj, maślankę i ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki i cukinię do suchych i wymieszać do połączenia składników. Smażyć po 1 / 4 szklanki ciasta na lekko wysmarowanej patelni. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami (syrop klonowy, masło, masło orzechowe, owoce, dżemy...).
źródło przepisu: chocolateandcarrots
Z chęcią spróbowałabym takiej puszystej, warzywnej słodyczy;)i jesiennej, za sprawą cynamonu;*
OdpowiedzUsuńo, właśnie myślałam ostatnio o takich placuszkach na słodko z cukinią. a ja bym jeszcze dodała posiekaną gorzką czekoladę, i w ciepłych placuszkach by się rozpuściła...
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie, uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe placuszki na słodko? No to rewolucja!
OdpowiedzUsuńNa obiad zamiast wytrawnych, słodkie - tak też można. :>
Nigdy cukinii na surowo nie jadłam. Ale można i tak ;)
OdpowiedzUsuńW placuszkach też się nie spotkałam, jedna leży u mnie w kuchni, więc trzeba by się było za nią w końcu zabrać i do czegoś wykorzystać ;)
ale puszyste :) super smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKurcze, cóż za połączenie smaków. Oryginalne i bardzo ciekawe. Nie zapomnę tego przepisu chyba wykorzystać. :D :)
OdpowiedzUsuńAle genialny pomysł! A cukinię tez uwielbiam, dzisiaj nawet jadłam ją na obiad, tyle że na słono. Musze spróbować i na słodko! :D
OdpowiedzUsuńale mnie ubiegłaś! robiłam je właśnie dziś na obiad tylko z innego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńCynamon, cukinia i wanilia.... niesamowite połączenie ;)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawe, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmak cukinii nie gryzie się z cynamonem? Ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńpołączenie ciekawe i na pewno godne uwagi ;3
OdpowiedzUsuńLovelykate: Nic się nie gryzie, cukinia jest niewyczuwalna :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne placuszki! Nie pomyślałabym żeby tak połączyć;)
OdpowiedzUsuńJadłam takie placuszki i przyznam szczerze, że je uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńdla mnie to odważna propozycja, chyba nie jestem aż taką ryzykantką:) ale skoro piszesz, że smaczne to wierzę Ci na słowo, na zdjęciach placuszki wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńHej, mogę się spytać jak zrobiłaś w kategorii 'ulubione' twoją listę blogów? ;)
OdpowiedzUsuńPo prostu dodałam w "Projekt" okno "Moja lista blogów", a potem przeniosłam na środek :)
OdpowiedzUsuńDziwne, u mnie nie da rady. ;(
OdpowiedzUsuńMusisz zrobić osobnego bloga na te linki. Zobacz jak jest u mnie, one nie są na makaronirodzynka.
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńTyle o tym czytałam, a jeszcze nigdy nie jadłam cukinii na słodko! Szczerze mówiąc, Twoje obydwa blogi należą do moich ulubionych w codziennej rundce kulinarno-śniadaniowej, tak więc po prostu dzięki za regularną dozę inspiracji, postanowiłam też takiego bloga w końcu wymącić. To tak bardziej gwoli doinformowania Cię, że prawdopodobnie jesteś całkiem popularna. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam te placuszki na kolację :) wyszły przepyszne! Tylko mam takie pytanko czy Twoje też były w środku takie mokrawe, jakby nie dopieczone? Wydaje mi się że to za sprawą cukinii ale wolę zapytać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sylwia
Nie, były takie jak normalne pancakes. Być może źle odcisnęłaś cukinię.
OdpowiedzUsuńZ ilu cukinii wyszły Ci dwie szklanki startej cukinii?
OdpowiedzUsuńZ jednej małej. Ilość (2 szklanki) mierzyłam przed odciśnięciem. Potem jest jej mniej objętościowo.
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre, dziękuję za przepis. Podczas mieszania składników miałam wątpliwości dotyczące braku tłuszczu w masie, ale wszystko się udało, a pancakes były puszyste, miękkie i wilgotne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Pyszne. Cały czas czuję ich smak. Mniam! :)
OdpowiedzUsuń