Strony

Pancakes. Cynamonowa cukinia.


Lubię warzywa w słodyczach i lubię cukinię, tak po prostu, na surowo, podsmażoną czy też w plackach. Jestem też wielbicielką ciast z cukinią i jak już wiecie ogromną plackoholiczką, postanowiłam więc ponownie wykorzystać ją w czymś słodkim. Oto są: duże, cynamonowe i kolejne, które dołączyły do grona tych doskonałych. Cukinia siedzi gdzieś w środku, odrzuca swym kolorem niejadków, przyciąga tych, którzy kiedykolwiek spróbowali warzywnej słodyczy i rozdziela pomiędzy placki swą zdrowotną wartość.
Układam naleśnikową wieżę,


CYNAMONOWE PANCAKES Z CUKINIĄ /8 placków/
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka cukru (dałam trzcinowy brązowy)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko (lub 2 białka)
3/4 szkl. maślanki (lub 1/2 szkl. dowolnego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szkl. startej cukinii, odciśnięte z nadmiaru wody 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W innej misce wymieszać białka jaj, maślankę i ekstrakt waniliowy. Wlać mokre składniki i cukinię do suchych i wymieszać do połączenia składników. Smażyć po 1 / 4 szklanki ciasta na lekko wysmarowanej patelni. Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami (syrop klonowy, masło, masło orzechowe, owoce, dżemy...).

źródło przepisu: chocolateandcarrots

31 komentarzy:

  1. Z chęcią spróbowałabym takiej puszystej, warzywnej słodyczy;)i jesiennej, za sprawą cynamonu;*

    OdpowiedzUsuń
  2. o, właśnie myślałam ostatnio o takich placuszkach na słodko z cukinią. a ja bym jeszcze dodała posiekaną gorzką czekoladę, i w ciepłych placuszkach by się rozpuściła...

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie, uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukiniowe placuszki na słodko? No to rewolucja!
    Na obiad zamiast wytrawnych, słodkie - tak też można. :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy cukinii na surowo nie jadłam. Ale można i tak ;)
    W placuszkach też się nie spotkałam, jedna leży u mnie w kuchni, więc trzeba by się było za nią w końcu zabrać i do czegoś wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale puszyste :) super smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, cóż za połączenie smaków. Oryginalne i bardzo ciekawe. Nie zapomnę tego przepisu chyba wykorzystać. :D :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale genialny pomysł! A cukinię tez uwielbiam, dzisiaj nawet jadłam ją na obiad, tyle że na słono. Musze spróbować i na słodko! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale mnie ubiegłaś! robiłam je właśnie dziś na obiad tylko z innego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cynamon, cukinia i wanilia.... niesamowite połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smak cukinii nie gryzie się z cynamonem? Ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. połączenie ciekawe i na pewno godne uwagi ;3

    OdpowiedzUsuń
  14. Lovelykate: Nic się nie gryzie, cukinia jest niewyczuwalna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie pyszne placuszki! Nie pomyślałabym żeby tak połączyć;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jadłam takie placuszki i przyznam szczerze, że je uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. dla mnie to odważna propozycja, chyba nie jestem aż taką ryzykantką:) ale skoro piszesz, że smaczne to wierzę Ci na słowo, na zdjęciach placuszki wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej, mogę się spytać jak zrobiłaś w kategorii 'ulubione' twoją listę blogów? ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po prostu dodałam w "Projekt" okno "Moja lista blogów", a potem przeniosłam na środek :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziwne, u mnie nie da rady. ;(

    OdpowiedzUsuń
  21. Musisz zrobić osobnego bloga na te linki. Zobacz jak jest u mnie, one nie są na makaronirodzynka.

    OdpowiedzUsuń
  22. Tyle o tym czytałam, a jeszcze nigdy nie jadłam cukinii na słodko! Szczerze mówiąc, Twoje obydwa blogi należą do moich ulubionych w codziennej rundce kulinarno-śniadaniowej, tak więc po prostu dzięki za regularną dozę inspiracji, postanowiłam też takiego bloga w końcu wymącić. To tak bardziej gwoli doinformowania Cię, że prawdopodobnie jesteś całkiem popularna. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zrobiłam te placuszki na kolację :) wyszły przepyszne! Tylko mam takie pytanko czy Twoje też były w środku takie mokrawe, jakby nie dopieczone? Wydaje mi się że to za sprawą cukinii ale wolę zapytać:)
    Pozdrawiam:)
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie, były takie jak normalne pancakes. Być może źle odcisnęłaś cukinię.

    OdpowiedzUsuń
  25. Z ilu cukinii wyszły Ci dwie szklanki startej cukinii?

    OdpowiedzUsuń
  26. Z jednej małej. Ilość (2 szklanki) mierzyłam przed odciśnięciem. Potem jest jej mniej objętościowo.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyszły bardzo dobre, dziękuję za przepis. Podczas mieszania składników miałam wątpliwości dotyczące braku tłuszczu w masie, ale wszystko się udało, a pancakes były puszyste, miękkie i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam! Pyszne. Cały czas czuję ich smak. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń