Strony

Prosty chleb słonecznikowy.


CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MAŚLANKĄ
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
500 ml maślanki
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100g ziaren słonecznika

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki), wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i słonecznik. Wymieszać wszystko dokładnie . Otrzymamy dość luźne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut  pod przykryciem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 50 minut.
źródło przepisu: chleby



Zrobiony kiedyś, na tej samej bazie, improwizowany z powodu braku (i nadmiaru) niektórych składników:

500 g mieszanki różnych mąk (pszenna pełnoziarnista, żytnia razowa, pszenna, orkiszowa)
520 ml maślanki
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
25 g poppingu z amarantusa
25 g ziaren sezamu
50 g płatków owsianych

Możecie go też zobaczyć tu:
http://poranneinspiracje.blogspot.com/2011/07/143.html 
http://poranneinspiracje.blogspot.com/2011/09/198.html

34 komentarze:

  1. Natchnęłaś mnie! W najbliższym czasie pokuszę się o zrobienia chleba, kiedy zostanie mi nadmiar maślanki po pancakes. :)Taki domowy chleb musi smakować lepiej, niż kupny.

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdże rozkruszyć? czyli nie rozrabiać ich z wodą i cukrem?
    hm, robiłam tak kiedyś przy okazji próby pieczenia chleba czy bułek i nie wyszło mi :(. nie wiem czemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Być może miałaś felerne drożdże ;) Jak widać robiłam 2 razy i wyszło doskonale z resztą ten:
    http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/06/chleb-pierwsze-burze-pierwsze.html
    też jest zrobiony tym sposobem.

    OdpowiedzUsuń
  4. super! na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe chlebki są pyszne. Robię podobne, ostatnio nie lubię się z zakwasem i mam tylko drożdżowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. już dawno nie piekłam chlebka,a twój tak pięknie wygląda, że koniecznie muszę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy bochenek ciepłego chlebka,to jest coś!
    wypróbowałabym ten z dodatkiem różnych ziaren;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię chyba za tydzień normalnie no ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo ładnie! Aż chce się spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapisuję.. przygotuję! podoba mi się bardzo a ostatnimi czasy rozwijam swoją pasje wypieków domowego pieczywa.. Twój przepis bardzo mi do gustu przypadł o tak powiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzy mi się taki chleb, ale jak na razie mam dość zagniatania ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowy chlebek to jest coś, co uwielbiam. I zdecydowanie za rzadko robię!

    OdpowiedzUsuń
  13. bez wyrabiania?! super! juro robię :))) nie nie dziś jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  14. sama muszę kiedyś spróbować zrobić chlebek, jadłam tylko kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie wygląda, bo nie jest taki 'suchy' jak niektóre chlebki. Nie lubię w nich tego, aten twój - idealny! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. zrobiłam, lekko zmodyfikowałam, wyszedł pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda super:) świetnie, że taki łatwy

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam zapach domowego, świeżo upieczonego pieczywa... chrupiącą skórkę... Twój chlebek wyglada pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo prosty przepis, muszę kiedyś wypróbować :)
    Ja robię na zakwasie, ale taki też musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda super :)! Jakie są wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie. Jak zrobiłaś u góry na blogu kategorie : start/ o blogu/ poranne/ kontakt..(..)?

    OdpowiedzUsuń
  22. Przez mapowanie obrazów w html.

    OdpowiedzUsuń
  23. dzięki :) mam identyczną formę i w najbliższym czasie na pewno zrobię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. chleb wygląda pierwszorzędnie, jak ze sklepu i to takiego porządnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. rzeczywiście, bardzo łatwy!
    ale za to jaki rewelacyjny, domowy.
    piękny bochenek.
    zapisuję!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Własnie drukuję przepis. Od dawna szukałam przepisu na TAKI chleb, zawsze był albo biały, albo z maszyny. Składniki mam, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy słonecznik można w całości zamienić na płatki owsiane lub pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  28. Można zastąpić dowolnymi ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  29. przepis oczywiście zapisuję. tylko muszę poczekać aż zaczną grzać bo nic mi nie chce wyrastać :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hmmm, w gimpie i wielu innych programach jest taka funkcja "mapowanie obrazu" - poczytaj w internecie, na wielu forach jest to dokładnie opisane np. tu:
    http://www.gim1polkowice.wroc.pl/gimp/004_gimp.html
    Potem trzeba wstawić obrazek przez zapisany kod html.

    OdpowiedzUsuń
  31. W domowych chlebach lubię to, że można nimi pojeść dlatego ten przepis na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń