Przemykając między ostatnimi promieniami słońca, jedząc tony jabłek, kilogramy drożdżowych ciast i garści groszku. Ostatnio gotuję rzadziej, półki w lodówce świecą pustkami, brakuje im mnóstwa, jeszcze tak niedawno kupowanych przeze mnie warzyw i serów. Jadam w szkolnej stołówce, na mieście, w parku, w biegu... W równowadze utrzymują mnie moje, jak zwykle leniwe śniadania, w jakże już ciemnej i zimowej aurze oraz talerze ukochanych makaronów.
Po makaronie z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą i tym z wegańskim bolońskim sosem, kolejny raz skorzystam z niezawodnej książki GoodFood. Tym razem lekki, kremowy sos z nutą cytryny i słodkim groszkiem. Trochę słońca :)
SPAGHETTI Z GROSZKIEM I PARMEZANEM /2 porcje/
140g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
100g mrożonego zielonego groszku (dałam trochę więcej, bo bardzo lubię)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
100g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki
Spaghetti ugotować, 2-3 minuty przed końcem dodając groszek. Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać serek i podgrzać, rozcieńczając sos 3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Następnie wsypać startą skórkę z cytryny i 2 łyżki parmezanu. Makaron i groszek odcedzić, z powrotem przełożyć do garnka i powoli zalać sosem. Przyprawić, nałożyć na talerze, posypać pietruszką i pozostałym parmezanem.
źródło przepisu: GoodFood "Makarony i kluski"
Groszek ,makaron i serek topiony? - to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńfantastyczne! mega kuszące! mniaaaam
OdpowiedzUsuńjakie kolory wiosenne:)
OdpowiedzUsuńPychota, wpraszam się do Ciebie na taki obiad! :)
OdpowiedzUsuńJa też gotuję rzadziej:/ Ale pyszne danie i pozytywne kolory!:)
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten przepis, koniecznie do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńNigdzie jeszcze nie widziałam pełnoziarnistego spaghetti. Kocham groszek, więc przepis mi się bardzo podoba. :D
OdpowiedzUsuńZ groszkiem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a takie smakowite...
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak to może smakować :) naprawdę ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńcudowny zielony makaron. Jak ja uwielbiam makarony, i cieszę się że i Ty podzielasz mą pasję. Kocham od Ciebie podpatrywać pomysły na nowe dania z makaronem i dziękuję Ci za tę inspirację.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Wspaniałe danie na obiadek:)
OdpowiedzUsuńDałabym wiele za taki obiad :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ;) Ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje makaronowe przepisy:). Zanim zaczęłam odwiedzać Twojego bloga, to makaron jadłam przeważnie z sosem pomidorowym czy cukinią. Dzięki Tobie zobaczyłam, że jest jeszcze wiele innych pysznych możliwości:-).
OdpowiedzUsuńPyszności! Mam kolejny makaron do wypróbowania :). Uwielbiam makarony wszelkie, a jak jeszcze jest z groszkiem...pycha! :) Pozdrawiam sobotnie!
OdpowiedzUsuńprzepis idealny! kolorowy makaron, szybki i na bank pyszny
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i świeżo, pychotka!
OdpowiedzUsuńkolejny Twój makaron, który mnie nie zawiódł ! to świetnie, bo mam zamiar wypróbować wszystkie :)
OdpowiedzUsuń