Długo nie pojawiały się tu tytułowe makarony. Przyczyną wcale nie jest fakt, że ich nie jadam. Stawiałabym raczej na to, że najczęściej po powrocie do domu gotuję makaron, a potem wrzucam do niego to, co akurat mam pod ręką. Tym razem godna pokazania wersja z kremowym, ale lekkim, niemal letnim, sosem. Sezon na bieganie w terenie został oficjalnie rozpoczęty, więc ta porcja zdrowej energii z pewnością się przyda. W dodatku w pysznej odsłonie, bo groszek i pieczarki to dla mnie połączenie niemal tak idealne jak jabłko i cynamon, czekolada i maliny, ryba i cytryna czy rzodkiewka i twarożek...
Makaron w lekkim białym sosie z szynką /2 porcje/
150g makaronu farfalle
4-5 pieczarek
2 garści zielonego groszku
2 małe pokrojone w kostkę marchewki
1 i 1/2 szkl mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 plastry gotowanej szynki
2-3 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
zioła prowansalskie
sól i pieprz
Makaron ugotować. W garnku z niewielką ilością oleju poddusić pokrojone pieczarki. Dodać groszek i marchewkę. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawić ziołami.
Mleko zmiksować z dodatkiem mąki, gałki, soli i pieprzu lub umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, żeby składniki się połączyły.
Zwiększyć ogień i wlać mieszankę do warzyw. Dodać pokrojoną w paski szynkę. Mieszać aż sos zgęstnieje po czym dodać ser.
Dlatego wlasnie kocham makaron - mozna go jesc na miliony sposobow, niemalze ze wszystkim! Wystarczy odrobina kreatywnosci i za kazdym razem mozna wymyslac coraz to nowe, zaskakujace dania! Co do groszku i pieczarek zgadzam sie w 100%. Sama czesto przygotowuje z nich sos:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy z mąką ziemniaczaną wyjdzie...;)?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Chodzi o to, żeby była to skrobia :)
Usuńoj tak makarony po bieganiu to wspaniałe rozwiązanie, pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńWłaśnie jutro planuję zrobić jakiś makaron. Na taki 'mleczny sos' czaję się już od dawna;)
OdpowiedzUsuńdziekuje za doczepienie do biegowej akcji - przepis zapowiada sie mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńwiosenna lekkość ach i barwy :D
OdpowiedzUsuńmniaaaam! kocham takie dania! <3
OdpowiedzUsuńtakie kokardki z dodatkami wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten biały sos, smakowity makaron :)
OdpowiedzUsuńdanie faktycznie lekkie ;3 yummy!
OdpowiedzUsuńaa nie lubię makaronu, ale chyba taka wersja do mnie przemawia ;p
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada ten makaronik :) Moge prosic miseczke? :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
ekstra makaron! ♥ kocham kocham kocham
OdpowiedzUsuńi ten sos świetny :D mmm
Jestem za. Zrobię. :)
OdpowiedzUsuńMakarony są dobre na wszystko :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńluubię makaron chociaż nigdy nie mam okazji by go przygotować bo nie mam pod ręką czegoś, co mogłabym do niego dodać. Wygląda smakowicie! ;-)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na miseczkę tego dobrodziejstwa:)
OdpowiedzUsuńKremowo? Jestem na tak! Chyba się wproszę na obiad :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak makaron. Uwielbiam, a groszek do tego to jest to.
OdpowiedzUsuńmusiał rewelacyjnie smakować, zwłaszcza z groszkiem <3.
OdpowiedzUsuńmniam mniam , na sam widok pyszne a co dopiero posmakowac...
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić taki kremowy sos :)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam Twój wiosenny gulasz i wyszedł pyszny! :) Dobrze, że od razu zrobiłam z podwójnej ilości.
super danie
OdpowiedzUsuńbardzo podobają mi się Twoje zdjęcia
OdpowiedzUsuńaktywnemacierzynstwo.blogspot.com
No o taki obiad to ja bym się chętnie pokusiła :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwowania mojego bloga ;) Pozdrawiam!
jakim cudem jeszcze nie wypróbowałam połączenia pieczarki+groszek? :o
OdpowiedzUsuńdanie zapowiada się bardzo apetycznie.
Lubię takie sosy za to, że są cudownie kremowe i pyszne, a banalnie proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńTeż dziś jadłam makaron :) ale groszek u Ciebie bym wyrzuciła.
OdpowiedzUsuńPycha! Pycha! Pycha!
OdpowiedzUsuńTaki styl, żew wrzucam co mam to podobno styl na studenta, hahaha. Swoją drogą często to praktykowałam jak mieszkałam sama. Bardzo smaczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPoproszę to danie na jutrzejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu robię taki sosik na bazie mleka (często sojowego), wywaru warzywnego i mąki kukurydzianej, dodaję jeszcze zwykle odrobinę tartego sera żółtego i gałkę. Jest naprawdę pyszny, dzięki :)
Bardzo lubię makaronowe dania i najczęściej tak jak Ty - wrzucam to co mam akurat pod ręką ;). Za groszkiem wręcz przepadam :)
OdpowiedzUsuńTakie lubię! Bardzo :)
OdpowiedzUsuńFajne szybkie danie i do tego pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdodałaś przepis do akcji ale nie ma tu wklejonego banerka. Czekam na uzupełnienie
OdpowiedzUsuńTwój przepis zwyciężył w konkursie "Makarony Świata" z Barillą. Podsumowanie znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/zwyciezcy-w-konkursie-makarony-swiata-z.html. Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagród.
OdpowiedzUsuńAnia
http://nietylkopasta.blogspot.com