Strony

.413.

Kasza jaglana gotowana z mielonym lnem, mlekiem sojowym, bananem i cynamonem plus suszona żurawina i mak, zielona miętowa herbata.
Millet cooked with ground flax, soy milk, banana and cinnamon served w dried cranberries and poppy seeds, green mint tea.

42 komentarze:

  1. Zdecydowanie narobiłaś mi ochoty na jaglankę. Banan, cynamon i żurawina to jedno z moich ulubionych połączeń :)
    Śliczny kolor ściereczki ( widziałam chyba podobne w pepco :) )

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego to zdjęcie takie rozmazane? nieładnie wygląda:(

    śliczna ściereczka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej zaleta, zasługa aparatu, bo raczej nie braku talenty Sylwii do fotografowania ;).

      Pyszne śniadanie, uwielbiam jaglankę z makiem i cynamonem :)

      Usuń
    2. zaleta? haha

      Usuń
    3. To zamierzony efekt, dokładnie widoczna jest miska.

      Usuń
    4. Wydawało mi się, że prezentujesz śniadania, a nie miski.

      Usuń
    5. Cóż... haters gonna hate

      Usuń
    6. Tak, zaleta, nierzadko bokeh podnosi walory artystyczne zdjęcia, a przecież i tak widać (i jest napisane), co znajduje się w miseczce. Poza tym nadaje tajemniczości i takie tam, śniadanie we mgle, z głową w chmurach, za wietnamską (fajna miseczka) kurtyną kuźwa złudzeń.

      Coś się na wiosnę złośliwcy wylęgli. Btw, gdzie te szablonowe zmiany? :(

      Usuń
    7. Na razie pracuję nad szablonem, założyłam specjalnie bloga próbnego ;) Btw. to na drugim zdjęciu widać dokładnie co jest w misce, nie widzę problemu.

      Usuń
    8. Wiosna, ludzie wyładowują frustracje,że nie mieszczą się w stare spodnie albo siedzą na tyłkach i widzą,że inny mają jakieś życie ciekawsze więc muszą dowaliiiić. Życie

      Też czekam na szablon i na jutrzejsze śniadanie o :D

      Usuń
    9. Ej, bez jaj, ja też już czekam na jutrzejsze śniadanie Sylwii, powiem szczerze, ostatnio strasznie wcześnie wstaję, dodaję śniadanie dużo przed wszystkimi obserwowanymi przeze mnie śniadaniowcami i potem co 5 minut odświeżam, czy aby Sylwia albo Emma czegoś nie dodały. :D

      Usuń
    10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    11. Iza Tyś osobnikiem którego podziwiam za to wstawanie

      Usuń
    12. Dobry bokeh nie jest zły, a i owszem, podnosi walory. Ale u Sylwii jest notorycznie na każdym zdjęciu, ponadto, nie na wszystkich wygląda to naturalnie... Czasami wręcz 'zaburza' kompozycję (przynajmniej moim zdaniem).

      Usuń
  3. Zdecydowanie muszę jutro zrobić sobie kaszę jaglaną tylko mam jeden problem bo gdy przygotowałam ją ostatnimi czasy, to pomimo tego, że obmyłam ją wodą i gotowałam przez dłuższy czas w mleku, ona miała taki gorzki smak. To już tak zawsze będzie czy można się tego pozbyć? Może napisz jak Ty przygotowujesz kaszę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wtrącę się, proszę o wybaczenie :* wyczytałam gdzieś, że warto podprażyć na suchej patelni kaszę przed gotowaniem. Ja tak zawsze robię, zazwyczaj zapominam kaszę przepłukać i nigdy nie wyszła mi gorzka :) od kiedy to praktykuję :P być może to kwestia producenta, ale warto wypróbować :)

      Usuń
    2. Ja włączam gaz, wrzucam kaszę do garnka i po chwili zalewam płynem (kasza zdąży się lekko podprażyć). Podczas gotowania dodaję szczyptę soli. Nie jest gorzka.

      Usuń
  4. też dziś miałam jaglankę, tyle że z truskawkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ulubiona jaglanka to właśnie taka z dodatkiem mielonego lnu ! pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wieki nie jadłam jaglanki ;) Ostatnio albo owsianka albo manna (co i tak jest postępem dla mnie!).

    OdpowiedzUsuń
  7. nie lubie kaszy . ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, miętówkę to piję tylko jak brzuszek boli. Jakoś do śniadania sobie nie wyobrażam. :P
    A jaglanka z bananem jest pyyyycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mięta może podrażniać wrażliwy żołądek.
      rumianek jest lepszy ^^

      Usuń
  9. dodatki całkowicie przypadają moim smakom owsianki i uwielbiam zieloną herbatę w każdym smaku! mniam! zdjęcia, rzeczywiście świetnie eksponują ową miseczkę; )

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne połączenie, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Od kiedy odkrylam gotowanie owsianki z mielonym lnem, śniadania stały się jeszcze przyjemniejsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mięta to moja ulubiona ziołowa herbata, do śniadań pasuje idealnie.
    Uwielbiam jaglankę, ale do maku za nic nie mogę się przekonać.
    A zdjęcia jak dla mnie ładniutkie, a miseczka warta pokazania ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. słodka miseczka, słoooodziutka ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Sylwio, masz jakiś plan aby polepszyć czas na bieg na 10 km? Za dwa miesiące czeka mnie bieg właśnie na 10 km, chciałabym uzyskać czas 45 minut, ponieważ dziś biegłam trasą biegu i uzyskałam właśnie 45 km, jednak po powrocie do domu okazało się, że przez pomyłkę ominęłam kilka ulic i zamiast 10, zrobiłam 7,5km...
    Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
    Jedwabna

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie różne różności w jednej miseczce wyglądają nawet smakowicie...

    OdpowiedzUsuń
  16. Mogłabyś napisać w jakich dokładnie proporcjach przygotowałaś dzisiejszą jaglankę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 4,5 łyżki kaszy jaglanej
      1 łyżeczka mielonego lnu
      ugotowane na wodzie (lałam na oko) ok. 20 minut
      5 minut przed końcem gotowania dodałam 1 pokrojonego banana i cynamon

      do miski wlałam 1/2 szkl. mleka sojowego, nałożyłam kaszę, posypałam łyżką żurawiny, makiem i cynamonem

      Usuń
    2. Słuchajcie dziewczęta, bo podaję kluczowe informacje na temat NASION LNU :) Ich największą wartością są nienasycone kwasy tłuszczowe, które niestety nie są odporne na wysokie temperatury i szybko ulatniają się ze zmielonych ziaren. Dlatego należy:
      1. koniecznie mielić siemię, bo jego otoczka nie jest trawiona przez człowieka;
      2. mielić siemię tuż przed jedzeniem (np. w młynku do kawy);
      3. nie gotować siemienia (dodawać je do gotowych już dań).
      Pozdr, U.

      Usuń
  17. Widzę pierwsze zmiany! :))

    OdpowiedzUsuń
  18. mmniam! uwielbiam taką kaszę! żurawina <3 muszę kupić ;P

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm i ten bananowy rządek :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba zaserwuję sobie jutro jaglaną na śniadanie:-).

    OdpowiedzUsuń
  21. I never have the time to take pictures at my breakfast, I'm always hungry and devour everything, lovely pictures as usual :)

    OdpowiedzUsuń