gofry owsiane z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi
oatmeal waffles with peanut butter and plum jam
Zrobiłam je, a potem przypomniało mi się, że niedawno jadłam takie same. Traktujmy to jako dowód ich świetnego smaku. Tak więc w wersji wegańskiej znajdziecie je tu: 641.
Podaję oba improwizowane przepisy:
Wersja wegańska (z ostatniego wpisu): 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. mleka sojowego, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać mlekiem poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.
Wersja z dzisiaj: 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać wodą poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.
Wersja wegańska (z ostatniego wpisu): 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. mleka sojowego, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać mlekiem poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.
Wersja z dzisiaj: 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać wodą poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.
Chyba mam ochotę na gofry :)) ...
OdpowiedzUsuńMmm...uwielbiam wszystko ze słowem "owsiane" więc i te muszą być cudne!
OdpowiedzUsuńgdzie spedzasz sylwestra? malujesz sie na co dzień? :)
OdpowiedzUsuńSylwester jeszcze może być zaimprowizowany. Tak, maluję się. Dziwne pytania ;)
Usuńwiesz, że owsianych jeszcze nie jadłam?
OdpowiedzUsuńale połączenie masła i powideł uwielbiam :D
cudny widok!
OdpowiedzUsuńJak tam plany na Sylwestra? :)
ps: Wesolych, pogodnych swiat w gronie najblizszych osob ! :*
Żadnych konkretnych. Możliwe, że będzie to po prostu domówka z przyjaciółmi.
UsuńDziękuję bardzo :)
Kocham je!. Spróbuję znowu zrobić, może tym razem wyjdą, robię ostatnie podejście do gofrów... Ile trzymasz je czasu w gofrownicy?
OdpowiedzUsuńTrzymam aż się zarumienią. Nie patrzyłam nigdy na zegar.
UsuńMam praktycznie taką samą gofrownicę jak Twoja. Wychodziły piękne, a teraz rozdzielają się na dwie części jak otworzę gofrownicę-połowa zostaje na dole, połowa na górze. Samarowanie olejem nic nie pomaga. Powłoka jest trochę poździerana nożem, ale to od tego by aż tak nie wychodziły...?
UsuńJa zawsze wyciągam gofry drewnianą łopatką, więc nie poodzierałam powłoki i się nie rozklejają. Nie wiem co możesz zrobić.
UsuńJa proponuję potrzymać troche dłużej w gofrownicy nie otwierając jej. Może za mało jajek albo maki? Moja mama zawsze jak mi się coś rozwalało to mówiła żebym dodała jedno z nich i działało :)
UsuńFajny przepis, nie robiłam jeszcze z płatków :) Wychodzą chrupiące?
OdpowiedzUsuńTe bez jajka są chrupiące, a z jajkiem bardziej "omletowe".
Usuńo mamuniu :P chcę gofra :D
OdpowiedzUsuńpyyysznie to wygląda :P
W domu dzisiaj zostałaś?
OdpowiedzUsuńKiedy zaczynasz przygotowania do Świąt,u mnie dzień przed Wigilią:)
Dopada Cię lenistwo,że są dni w których nie ćwiczysz,biegasz? Ile wtedy spożywać kalorii,bo 2300/2400 w takie dni to raczej za dużo:)?
Ja jadam tyle w leniwe dni (mam przynajmniej 1 taki w tygodniu) i nie sądzę by było to za dużo :)
Usuńcudo! :) tak smacznie i słodko :)
OdpowiedzUsuńomomom pyszne gofry i pyszne dodatki ;*
OdpowiedzUsuńCudowne śniadanko :) Tęsknię za domowymi goframi ;)
OdpowiedzUsuńJa chcę gofrownicę! *.* Takie owsiane muszą być przepyszne...
OdpowiedzUsuńO Jezu, jakie to musiało być pyszne! <3
OdpowiedzUsuńZostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog ;)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za przepis, na pewno zrobię na dniach; pysznie to wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńObie wersje mnie wołają. :) Chcę gofrownicy!
OdpowiedzUsuńCzyżby powidła z Biedronki? Uwielbiam je i z pewnością świetnie się sprawdziły jako dodatek do gofrów..:)
OdpowiedzUsuńo, z płatków jeszcze nie próbowałam robić, za to gofry z mąki owsianej to chyba moje ulubione!
OdpowiedzUsuńa ja mam od kilku dni ochotę na gofry, jutro na śniadanie robię ! :)
OdpowiedzUsuńte Twoje wyglądają cudnie
Powidła śliwkowe i masło orzechowe to jedno z najlepszych słodkich połączeń, uwielbiam je też na razowych grzankach.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wegańską wersję przepisu. Gdybym tylko radziła sobie z moją gofrownicą...
Jak tam, są zakwasy po zumbie? ;)
W sumie tylko mięśnie brzucha trochę pobolały. Żyję ;)
UsuńJak masz leniwy dzień nie czujesz ospała?
UsuńDzisiaj mam tak,jestem chora,mam zły humor,nie biegałam,energia nie rozładowana,wszystko jest źle oraz chce mi się płakać;P.Nafaszeruję się lekami,muszę wyzdrowieć.
Przecież od jednego ani nawet kilku takich dni nie zrobisz się gruba. Kuruj się i nie przejmuj bzdurami :)
UsuńNie o to chodzi nie boję się że przytyję:)
Usuńjuż miałam przyjemność jeść gofry z Twojego przepisu (właśnie tego!) i przyznaję - są obłędne!
OdpowiedzUsuńOstatnio w centrum handlowym tak mi pachniało goframi..
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego dobrego domowego. Mniam mniam.
Pysznie wyglądają <3
OdpowiedzUsuńmam nieposkromioną ochootę na te gofry ! a to połączenie masła orzechowego z powidłami.. poezja. do tego najsłodszy kubek na Świecie :) you made my day (yesterday własciwie, ale nieważne :)
OdpowiedzUsuńChciałabym wypróbować te przepisy, ale mam pewne wątpliwości - zalać płatki mlekiem/wodą i zostawić na noc, tylko gdzie ? W lodówce czy w temp. pokojowej ?
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Podałam dokładne przepisy. Płatki zalać poprzedniego dnia - gdy jest to mleko roślinne/woda, można je zostawić w temp. pokojowej, gdy mleko krowie, w lodówce.
UsuńA jakich płatków owsianych użyłaś: górskich czy błyskawicznych?
OdpowiedzUsuńGórskich. Owsiane kupuje tylko takie.
UsuńZrobiłam dzisiaj na śniadanie i były pyszne! :)
OdpowiedzUsuń