Strony

.655.

gofry owsiane z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi
oatmeal waffles with peanut butter and plum jam


Zrobiłam je, a potem przypomniało mi się, że niedawno jadłam takie same. Traktujmy to jako dowód ich świetnego smaku. Tak więc w wersji wegańskiej znajdziecie je tu: 641.
Podaję oba improwizowane przepisy: 
Wersja wegańska (z ostatniego wpisu): 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. mleka sojowego, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać mlekiem poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.
Wersja z dzisiaj: 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/2 szkl. wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniu, cynamon/wanilia - Płatki zalać wodą poprzedniego dnia. Dodać resztę składników i piec gofry.

42 komentarze:

  1. Chyba mam ochotę na gofry :)) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...uwielbiam wszystko ze słowem "owsiane" więc i te muszą być cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie spedzasz sylwestra? malujesz sie na co dzień? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwester jeszcze może być zaimprowizowany. Tak, maluję się. Dziwne pytania ;)

      Usuń
  4. wiesz, że owsianych jeszcze nie jadłam?
    ale połączenie masła i powideł uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny widok!
    Jak tam plany na Sylwestra? :)

    ps: Wesolych, pogodnych swiat w gronie najblizszych osob ! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadnych konkretnych. Możliwe, że będzie to po prostu domówka z przyjaciółmi.
      Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  6. Kocham je!. Spróbuję znowu zrobić, może tym razem wyjdą, robię ostatnie podejście do gofrów... Ile trzymasz je czasu w gofrownicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam aż się zarumienią. Nie patrzyłam nigdy na zegar.

      Usuń
    2. Mam praktycznie taką samą gofrownicę jak Twoja. Wychodziły piękne, a teraz rozdzielają się na dwie części jak otworzę gofrownicę-połowa zostaje na dole, połowa na górze. Samarowanie olejem nic nie pomaga. Powłoka jest trochę poździerana nożem, ale to od tego by aż tak nie wychodziły...?

      Usuń
    3. Ja zawsze wyciągam gofry drewnianą łopatką, więc nie poodzierałam powłoki i się nie rozklejają. Nie wiem co możesz zrobić.

      Usuń
    4. Ja proponuję potrzymać troche dłużej w gofrownicy nie otwierając jej. Może za mało jajek albo maki? Moja mama zawsze jak mi się coś rozwalało to mówiła żebym dodała jedno z nich i działało :)

      Usuń
  7. Fajny przepis, nie robiłam jeszcze z płatków :) Wychodzą chrupiące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bez jajka są chrupiące, a z jajkiem bardziej "omletowe".

      Usuń
  8. o mamuniu :P chcę gofra :D
    pyyysznie to wygląda :P

    OdpowiedzUsuń
  9. W domu dzisiaj zostałaś?
    Kiedy zaczynasz przygotowania do Świąt,u mnie dzień przed Wigilią:)
    Dopada Cię lenistwo,że są dni w których nie ćwiczysz,biegasz? Ile wtedy spożywać kalorii,bo 2300/2400 w takie dni to raczej za dużo:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadam tyle w leniwe dni (mam przynajmniej 1 taki w tygodniu) i nie sądzę by było to za dużo :)

      Usuń
  10. cudo! :) tak smacznie i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. omomom pyszne gofry i pyszne dodatki ;*

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne śniadanko :) Tęsknię za domowymi goframi ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chcę gofrownicę! *.* Takie owsiane muszą być przepyszne...

    OdpowiedzUsuń
  14. O Jezu, jakie to musiało być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki wielkie za przepis, na pewno zrobię na dniach; pysznie to wygląda! *.*

    OdpowiedzUsuń
  17. Obie wersje mnie wołają. :) Chcę gofrownicy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Czyżby powidła z Biedronki? Uwielbiam je i z pewnością świetnie się sprawdziły jako dodatek do gofrów..:)

    OdpowiedzUsuń
  19. o, z płatków jeszcze nie próbowałam robić, za to gofry z mąki owsianej to chyba moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  20. a ja mam od kilku dni ochotę na gofry, jutro na śniadanie robię ! :)
    te Twoje wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
  21. Powidła śliwkowe i masło orzechowe to jedno z najlepszych słodkich połączeń, uwielbiam je też na razowych grzankach.
    Muszę wypróbować wegańską wersję przepisu. Gdybym tylko radziła sobie z moją gofrownicą...
    Jak tam, są zakwasy po zumbie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie tylko mięśnie brzucha trochę pobolały. Żyję ;)

      Usuń
    2. Jak masz leniwy dzień nie czujesz ospała?
      Dzisiaj mam tak,jestem chora,mam zły humor,nie biegałam,energia nie rozładowana,wszystko jest źle oraz chce mi się płakać;P.Nafaszeruję się lekami,muszę wyzdrowieć.

      Usuń
    3. Przecież od jednego ani nawet kilku takich dni nie zrobisz się gruba. Kuruj się i nie przejmuj bzdurami :)

      Usuń
    4. Nie o to chodzi nie boję się że przytyję:)

      Usuń
  22. już miałam przyjemność jeść gofry z Twojego przepisu (właśnie tego!) i przyznaję - są obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ostatnio w centrum handlowym tak mi pachniało goframi..
    Zjadłabym takiego dobrego domowego. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  24. mam nieposkromioną ochootę na te gofry ! a to połączenie masła orzechowego z powidłami.. poezja. do tego najsłodszy kubek na Świecie :) you made my day (yesterday własciwie, ale nieważne :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chciałabym wypróbować te przepisy, ale mam pewne wątpliwości - zalać płatki mlekiem/wodą i zostawić na noc, tylko gdzie ? W lodówce czy w temp. pokojowej ?
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam dokładne przepisy. Płatki zalać poprzedniego dnia - gdy jest to mleko roślinne/woda, można je zostawić w temp. pokojowej, gdy mleko krowie, w lodówce.

      Usuń
  26. A jakich płatków owsianych użyłaś: górskich czy błyskawicznych?

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie i były pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń