Strony

.745.

pieczony pełnoziarnisty "pancake" z bezą kokosową i dżemem / wholemeal baked "pancake" with coconut and jam

ciasto:
1 jajko
1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka oleju
200g jogurtu naturalnego
cukier/syrop/miód
cynamon
beza:
1 białko jajka
1 łyżeczka stevii w pudrze / 1 łyżka cukru pudru
3 łyżki wiórek kokosowych

Ciasto wymieszać i wlać do formy. Białko ubić na sztywno, dodając stevię, delikatnie wymieszać z wiórkami. Kokosową pianę nałożyć na ciasto. Całość piec godzinę w 180 stopniach - sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe. Gdyby beza za bardzo się rumieniła, warto w czasie pieczenia przykryć ją folią.

59 komentarzy:

  1. Wciąż zastanawiam się o której musisz wstawać by szykować takie pyszności... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego:)?

      Możesz dodać dzisiaj fotomenu,lub napisać wieczorem jadłospis:)?

      Usuń
    2. Piąteczka. Nie ma to jak wolne.
      Chociaż ja już chce na zajęćiaaa!

      Usuń
  2. Kokosowa beza, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajnie:) ciacho na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytałam sie już pod którymś postem, ale spróbuję tutaj ;) Gdy robisz kluski kładzione na mleku, na jakich oczkach trzesz jabłko? Na małych, żeby powstał mus, czy większych na jakby 'talarki'?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, przepraszam, nie zauważyłam tego pytania. Na dużych oczkach, ale nie na talarki. Takich jak te większe: http://makutra.com/875-486-large/tarka-czterostronna-deluxe.jpg :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  5. chodzi za mną ten pieczony naleśnik, nawet dzisiaj nad nim myślałam, tylko póki co nie mam odpowiedniej foremki do zrobienia go:( a patrząc na Twoją wersję z bezą mam na niego jeszcze większą ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, boskie śniadanie. Dla takiego warto zrobić sobie wolne ;) Nigdy nie piekłam czegoś takiego, ale mam ochotę spróbować. Wygląda po prostu pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo! napewno się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity pomysł!! Chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis szufladkuję:)
    Jestem fanką bezy i kokosa, zresztą wszystkie składniki przypadły mi do gustu. "Ciacho" wstawiam na mój spis rzeczy do zrobienia^^

    OdpowiedzUsuń
  10. ale to jedzonko cieszy oczy! A o kubkach smakowych to już nie wspomnę bo musi to być niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. widziałam podobny przepis z tym, że na "pancake" z mikrofali. ten zdecydowanie przemawia do mnie bardziej, szczególnie ta beza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojej, to coś zupełnie nowego!
    Musiało być słodziutkie, mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej chciałabym tego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to naczynie ma jakąs specjalną nazwe? bo tradycyjne żaroodporne to to nie jest i nie wiem czy ma jakieś własciwosci chroniące przed cieplem piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki gliniany garnuszek. też żaroodporny :)

      Usuń
  15. Przepraszam, że piszę tutaj ale Twój ask coś szwankuje. Chciałam się Ciebie zapytać ile czasu zajęło Ci przygotowanie się do przebiegnięcia dystansu pół maratonu od momentu kiedy zaczęłaś trenować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biegałam już wcześniej, ale raczej bardzo krótkie dystanse i raczej z dużymi przerwami, więc w sumie odkąd zaczęłam "trenować", zajęło mi to rok.

      Usuń
  16. o, ja też dzisiaj ciacho robiłam, ale szczerze, Twoje prezentuje się lepiej :D Ja nie pomyślałam niestety o dodatku bezy :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie, w weekend sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomijając święta, zdarza Ci sie na tygodniu jeść ponad 4000 tys kcal?.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ ten pieczony pancake cudnie brzmi i wygląda... założę się, że zaraz zacznie się na niego szał, jak na bananową pieczoną owsiankę i jabłkowe kładzione kluski ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze bananowe owsiane gofry były, serniczki z patelni i placki z masy makowej przed świętami :) Muszę jeszcze coś wymyślić w klimacie Wielkanocy.

      Usuń
  20. cóż za ciekawy wynalazek!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. lubisz/jesz herbatniki, biszkopty itp.?

    OdpowiedzUsuń
  22. wow , to jest super ! muszę kiedyś takie pancake'a zrobić ;D pysznie wygląda i smacznie podałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Widzę że Twoja pomysłowość nie ma granic, na pewno smakowało ...

    OdpowiedzUsuń
  24. jeja, zdecydowanie do wypróbowania! *.*

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam wrażenie, że to jednak nie moje klimaty, ale jestem ciekawa konsystencji ciasta po upieczeniu. Było puszyste i lekkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lżejsze od plackowego, ale bardzo do niego podobne.

      Usuń
  26. A ile najwięcej jesz dziennie kcal?
    Podasz dzisiejszy jadłospis?
    W trakcie świąt jak u Ciebie wygląda jedzenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem. Gdy coś piekę, lub wychodzę ze znajomymi, to myślę że tak z 3500 max. W czasie świąt, wiadomo, lepiej nie wiedzieć ;)

      Usuń
  27. Jakim tempem biegasz na bieżni ? Ile zajmuje Ci 10 km?
    Co pieczesz na święta:)?

    OdpowiedzUsuń
  28. To musiało być pyszne! Zamawiam jutro na śniadanie, dostarczysz :) ?

    OdpowiedzUsuń
  29. muszę sobie w końcu kupić naczynia do zapiekania, bo to jest po prostu genialne : )

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeden pancake z piekarnika, zamiast kilku z patelni - ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny pomysł! Podoba mi się :) Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda nieziemsko, koniecznie muszę spróbować tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. W weekend to cudo wyląduje u mnie na stole, nie ma bata! :D Pyszności. :) http://50mmodreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. moja intuicja podpowiada mi, że to cudo musi być niesamowicie pyszne! *_*

    OdpowiedzUsuń