Strony

.830. wytrawne gofry

drożdżowe gofry z grillowanym bakłażanem, sałatką i jajkami
yeast waffles with grilled eggplant, salad and fried eggs


Około dwóch lat temu w Chorwacji zraziłam się do tak przyrządzonego bakłażana. Strasznie był wtedy gorzki i twardy. Dzisiaj muszę sama siebie pochwalić, jestem lepsza od adriatyckich restauracji, gdzie na warzywnym risotto podano niedokładnie zgrillowane bakłażany ;) Całość gorąco polecam - jak śniadaniowa pizza w karbowanym kształcie.

10,15km w wtorek, 9,5km wczoraj, wracam, rozciągam się i wędruję do kuchni, dokładnie czując wszystkie mięśnie nóg. Dopiero przypominają sobie, że jeszcze nie tak dawno były w stanie pokonać półmaraton w okolicach 1h52minut albo dziesiątkę poniżej pięćdziesięciu minut. Tak, przypominam sobie czemu tak kochałam bieganie i nabieram nowych motywacji. Udo nie boli, nogi mogą szybciej, tylko oddech jeszcze nie nadąża za tempem, za którym tak się stęskniłam. Cierpliwość, wiem, że to tu najważniejsze. Będzie cudownie. - Hmmm, ja z tak pozytywnym nastawieniem? Dawno się takiej nie widziałam ^^
Dzisiaj, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie rower i siłownia. Wszystko z facetami, czyli sto procent gwarantowane. Wrócę i zjem krówkowego ciasta...

24 komentarze:

  1. grillowane bakłażany to mistrzostwo! ciekawe gofry

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja się właśnie zastanawiałam co Cię tak pochłania, że tak niewiele ostatnio tutaj pisałaś na blogu. Teraz już wszystko jasne. :D
    Cieszę się, że wszystko idzie w dobrym kierunku. :)
    Moja mama często robi takiego bakłażana!

    OdpowiedzUsuń
  3. te gofry są bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gofry na słodko a dodatki wytrawne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę niżej, że to ciasto nie jest słodkie, ale takie jak do pizzy :)

      Usuń
    2. Większość wytrawnych przepisów z drożdżami np. spody do pizzy, mają tą symboliczną łyżeczkę czy łyżkę cukru bądź miodu, do aktywacji drożdży i podkreślenia/ przełamania smaku. Tak się postępuje z ciastem drożdżowym. :))

      Śniadanie świetne. Na pewno wypróbuję, gdy tylko dorwę na bazarku bakłażana. :)

      Usuń
  5. Krówkowym ciastem postawiłaś kropkę nad i.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały pomysł na śniadanie, zwłaszcza ten dodatek jajek bardzo podchodzi pod moje gusta.
    Jeden jedyny raz jadłam gofry na wytrawnie, a dzisiaj Twoje śniadanie przypomniało mi jak smaczne jest takie połączenie. Będę musiał niedługo spróbować w podobnej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak to miło czytać, że u Ciebie powrót do formy :)
    u mnie na szczęście też coraz lepiej, a miałyśmy kontuzję w sumie w podobnych terminach.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wytrawnych gofrów jeszcze nie jadłam, a wyglądają przepysznie! Będę musiała spróbować. Wstyd się przyznać, ale bakłażana też nie jadłam ^^. Muszę wszystko nadrobić :)
    Cieszę się, że z udem już lepiej. Mnie teraz z kolei dopadło coś w stopie, ciężko chodzić, a co mówić biegać.. Siłownia i rower muszą mnie zadowolić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahhh genialne to śniadanko, połączenie jajek i gofrów, plus wytrawny dodatek - PYCHA (już wiem, co będę robić jutro:)! I zazdroszczę powrotu do biegania, ja z moją złamaną nogą to pomarzyć mogę :(..

    OdpowiedzUsuń
  10. Chcę takie gofry! Ale mi narobiłaś ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny blog :) jak wyglądały Twoje początki blogowania, po co zaczęłaś pisać?

    OdpowiedzUsuń
  12. Teraz mi narobiłaś ochoty na ciasto krówkowe :D a w planach miałam pieczenie rogalików, hmm.... :) No i te gofry wyglądają kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja od bakłażana wolę cukinię o wiele bardziej! Sama kiedyś jadłam bakłażana takiego nie do końca miękkiego i to było fujka :D

    Wytrawne śniadania! Dzisiaj przeglądając blogi widzę bardzo dużo wytrawnych śniadań. Czyżby się wszyscy przesłodzili, tak jak ja? :D Podoba mi się Twoja słona wersja! Jak tylko zmobilizuję się do wyciągnięcia gofrownicy to zrobię sobie słone gofry. Oryginalnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Napisałam ci maila, byłabym wdzięczna, gdybyś odpowiedziała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj siądę i poodpowiadam hurtowo, bo trochę się tego nazbierało.

      Usuń
  15. gofry <3 na wytrwanie ich jeszcze nie jadłam, a z jajem mi wszystko smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Całość się fantastycznie prezentuje, mnie od jakiegoś czasu kusi bakłażan :>

    OdpowiedzUsuń
  17. no, kurde, jak zwykle jesteś the best of ! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki napakowany talerz, pięknie podany i zdrowy ! Jak zawsze cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. nie słodkie śniadanko szok :D Ale wygląda przepysznie i zapewne tak smakowało. A ja muszę się pochwalić, ponieważ postawiłam kroki w stronę biegania i chcę to robić na poważnie, przed wczoraj dałam radę przebiec 8km przed 50 min, to chyba niezły wynik jak na pierwszy raz heh :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak obiecałam tak zrobiłam, troszkę przepis zmodyfikowałam, ale generalnie zamysł został ten sam. Przepis na moim blogu. Za pomysł bardzo dziękuję:)!!

    OdpowiedzUsuń