Strony

.1068. Cukiniowe brownie z orzechami

Brownie - najbardziej czekoladowe z czekoladowych ciast. Swoją drogą nigdy nie robiłam takiej jego prawdziwej, a może inaczej - pierwotnej wersji na maśle. Była już wersja z awokado, a dzisiaj pierwsze skrzypce grała cukinia. Cukinia niewyczuwalna zupełnie, co potwierdził mój brat jedzący naprawdę niewiele warzyw. Jako, że w domu mam trzech czekoladoholików, mnie, tatę i brata, mama była trochę pokrzywdzona brakiem wypieku specjalnie dla niej. No ale odbiję jej to następnym razem czymś mniej czekoladowym, a bardziej owocowym albo sernikowym ;) 
Brownie to było już u mnie na blogu jakieś 2 lata temu: link. Przepis kopiuję, jednak tym razem dodałam orzechy ziemne zamiast włoskich, sypnęłam trochę więcej cynamonu, cukinia starta została na dużych oczkach, a mąkę w całości użyłam pełnoziarnistą. + Zrobiłam ciasto z 1,5 ilości podanych składników, żeby wyszło go więcej i było akurat do okrągłej formy o średnicy 25cm.

 cukiniowe pełnoziarniste brownie, szklanka ciepłego mleka sojowego
zucchini wholemeal brownie, warm soy milk

29 komentarzy:

  1. wygląda na idealnie wilgotne! w tej wersji robiłam do tej pory tylko placki, muszę zabrać się za wypiek. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo dobrego słyszałam o tym cieście ;) muszę kiedyś wypróbować bo wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brownie to zawsze jeden wielki czeko obłęd. w Twojej wersji jeszcze lepiej! uwielbiam cukinię w wersji słodkiej i dodatek orzechów - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajowskie połączenie, ale klasyka też polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam jakiś czas temu, jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mnie serce zabolało czytając, że brat je niewiele warzyw! Chociaż ja w tej kwestii może trochę dziwna jestem, bo minimum kilogram dziennie zjeść muszę.;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam brownie w każdej wersji! Z cukinią, z awokado lub tradycyjne. Dla mnie bomba! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ale miałaś rozpustny poranek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie czekoladowe ciacha uwielbiam! Muszą być zbite ,wilgotne i mooocno czekoladowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. oo przepis na pewno wypróbuję, bo twoje brownie wydaje mi się jakieś takie bardziej wyrośnięte niż z innych przepisów :D a takie ciacha lubię

    OdpowiedzUsuń
  11. udało ci się zapisać na ten półmaraton w poznaniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jestem zapisana :)

      Usuń
    2. o to życzę powodzenia bo ja niestety nie zdążyłam się zapisać :<

      Usuń
    3. myślałam ze uda mi się przed maturą zaliczyć jakiś półmaraton ale jednak nie :(

      Usuń
    4. Ja to zrobiłam już 2 miesiące temu. Szkoda, że ci się nie udało :<

      Usuń
  12. to zdecydowanie jedno z najlepszych i najzdrowszych brownie jakie próbowałam :) jak dla mnie - koniecznie z orzechami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój chłopak jest od Ciebie młodszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w moim wieku. Czemu pytasz? ;)

      Usuń
    2. Tak z ciekawości ;P myślałam ze młodszy, bo miał pózniej studniowke niz ty

      Usuń
    3. To dlatego, że jest w technikum :)

      Usuń
    4. Własnie też tak myślałam :)

      Usuń
  14. Wybacz, że pytam tu, ale nie mam konta na instagramie ;) Mogłabyś zdradzić gdzie dorwałaś te cudne buty? :D

    OdpowiedzUsuń
  15. nie lubię ciast, a tym bardziej z owocami...
    jednak zawsze miałam słabość do murzynków i jak czytam twój przepis...
    ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale bym zjadła <3 Takiego tradycyjnego nie jadłam, ale to z awokado smakuje obłędnie. Z cukinią jeszcze przede mną ale zrobię z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  17. Też kiedyś piekłam cukiniowe ciasto czekoladowe ;) Przypomniałaś mi jego przepyszny smak!

    OdpowiedzUsuń