W pochmurny poranek, krzyżujący plany podróży rowerem na uczelnię, przynajmniej do śniadania warto dodać trochę polskiego słońca. Takie śniadanie poproszę codziennie. Najlepiej do łóżka ;)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 ½ szklanki mleka kokosowego (miałam gęste mleczko kokosowe z kartonika, więc dałam 1 szkl. kokosowego i ½ szkl. mleka sojowego)
1 łyżka octu
3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
¼ szklanka syropu klonowego lub 1/3 szklanki słodzika w pudrze (muffiny wychodzą mało słodkie, więc fanom słodkości radzę dodać więcej :))
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczka soli
1 do 1 ½ szklanki truskawek, borówek lub innych pokrojonych owoców
Wszystkie składniki oprócz truskawek wymieszać dokładnie. Wtedy dodać pokrojone truskawki, przełożyć ciasto do foremek (u mnie wyszło 15 sztuk) i piec 25 munut w 180 stopniach.
Whole wheat coconut strawberry muffins, strawberry smoothie
Muffins recipe: gumshoegastronomy.
Dla jednej muffinki:
Mmm, co za pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJako zamiennik mleka krowiego polecam Ci również mleko owsiane- spróbowałam i przepadłam:) dodatkowo teraz jest w fajnej cenie w Rossmannie- 5,99/1l. Choć można też zrobić samemu, jak mi się skończy karton, to spróbuję. Pozdrawiam z Krakowa i życzę dnia pełnego energii, pomimo deszczu! / Gosia
ja polecam z rossmana waniliowe ryżowe, w promocji jest w podobnej cenie :)
UsuńJa nie polecam rossmanowych,bo to woda. Wole natumi ;)
UsuńNie przepadam za waniliowymi smakami :P
Usuńświetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, mam słabość do kokosów
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńtakie śniadania to i ja mogłabym jeść codziennie, a najlepiej do łózka podane - szczególnie gdy za oknem deszczowo :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Lubię takie słodkie niespodzianki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki i teraz można robić tyle kombinacji z letnimi owocami :)
OdpowiedzUsuńO mamo sa mega urocze <3
OdpowiedzUsuń