Pudding z nasion chia z brzoskwiniami i nerkowcami / z bananem, masłem orzechowym, mieszanką nasion i jagodami goi
1/2 szklanki nasion chia zalałam 2 szklankami mleka sojowego, dodałam ekstrakt z wanilii i łyżkę stewii. Wstawiłam do lodówki na 2h, po czym dokładnie wymieszałam i podałam. Wyszło tego sporo - 2 duże lub 4 mniejsze porcje. Można przechowywać w lodówce, 2-3 dni.
Chia pudding with peach and cashews / with banana, peanut butter, seeds mix and goya berries
chia jest bardzo fotogeniczna ;) wygląda przepysznie, muszę zrobić zapas ;)
OdpowiedzUsuńSiemię lniane też dobrze wypada w puddingach :)))
OdpowiedzUsuńprzeszłaś na weganizm całkowicie?
OdpowiedzUsuńNie jem mięsa i ryb, zdarza mi się zjeść coś z nabiałem w weekendy np. babcine ciasto, więc weganką się nie nazwę tym bardziej że pobudki u mnie nie są ideologiczne. Ale ogólnie, to gotuję wegańsko, można powiedzieć, że jestem na wegańskiej diecie z cheat day'em w niedzielę ;)
UsuńMożna dziennie aż tyle? Kiedyś wyczytałam żeby nie przekraczać 3 łyżek nasion chia, nie pamiętam dlaczego i nie wiem czy to prawda. Swoją drogą chyba jestem jedyną osobą, która za nimi nie przepada. W puddingach wolę konsystencję siemia (lubię gryźć) i do tego nie znoszę jak mi jakieś ziarenko wejdzie między zęby.
OdpowiedzUsuń1/4 szklanki to będzie w tym wypadku duża porcja, a myślę, że to właśnie będą 3 łyżki nasion :) Swoją drogą, nie jemy takich codziennie, więc nie ma się czym przejmować.
Usuńmmm.. wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńi masło orzechowe musi być, haha! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy to jest to? Szałwia hiszpańska?
OdpowiedzUsuńhttp://www.skworcu.com.pl/nasiona-chia-szalwia-hiszpanska-80g.html
tak
UsuńKiedyś na pewno spróbuję tych nasion, póki co cena mnie odstrasza :)
OdpowiedzUsuńaale te kuleczki kuszą ! (:
OdpowiedzUsuńpudding chia bardzo lubię, za tą konsystencję i wartość dla zdrowia! :)
OdpowiedzUsuń