Strony

Kotlety z ciecieczycy.

składniki na dwie porcje (6 sztuk):
120g suchej ciecierzycy
woda
sól i pieprz
suszona papryka
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
bułka tarta

Ciecierzycę zalać trzy razy większą ilością wody i odstawić na 12h.
Po tym czasie gotować w tej samej wodzie, 45-50 minut. Po tym czasie odcedzić, posypać solą, pieprzem i papryką, połączyć z oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość rozgnieść praską do ziemniaków (można zmiksować, niezbyt dokładnie), w międzyczasie dolewając trochę wody - tak by masa zaczęła się kleić i wsypać ok. łyżkę bułki tartej. W razie potrzeby dolać jeszcze wodę. Formować małe kulki, rozpłaszczyć, posypać z obu stron bułka tartą i smażyć na oliwie.
Podałam z ziemniakami w mundurkach, sałatą, rzodkiewkami i nasionami.

7 komentarzy: