Strony

.1189. wegańska nutella

Chleb dyniowy z awokado, sokiem z cytryny, pieprzem i rzodkiewkami / z czekoladowym musem z awokado.
Udawana nutella: 1/2 miękkiego awokado rozgniotłam z dodatkiem łyżeczki masła orzechowego crunchy, odrobiną syropu daktylowego (może być klonowy lub z agawy), kapką ekstraktu z wanilii i łyżką gorzkiego kakao. Jeśli zależy nam na bardziej gładkiej masie, można wszystkie składniki zblendować zamiast rozgniatać widelcem. Robiąc ją pierwszy raz, dorabiałam większą ilość jeszcze tego samego dnia, tak więc polecam od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk awokado, a najlepiej mieć już w domu zapas tych dojrzałych ;)

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam awokado z rzodkiewką! W ogóle ostatnio wszystko mi z nią smakuje i najczęściej pojawia się w różnej wersji na kolacyjnych kanapkach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado jest dobre na wszystko! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć Sylwia! Biegniesz w sobotę w Rybniku? Poleć co zjeść przed biegiem :) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, biegnę z tatą :D
      Najpewniej zjem coś typu placki albo gofry z masłem orzechowym na 2h przed :)

      Usuń
    2. No to może się spotkamy :)

      Usuń
  4. To polecialas. Znowu bede musiala stac w garach bo avocado prosi sie o zjedzenie na juz ;) no i ciekawi mnie ten chleb dyniowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb dyniowy akurat kupny, ale pastę polecam bardzo :D

      Usuń
    2. Powiem tak: NIEZIEMSKO PYSZNE !!!!!!!

      Usuń
    3. U mnie z klonowym ;-)

      Usuń
  5. ta pasta chyba jest dosyć czekoladowo-gorzka, co nie? właśnie taką bym chciała uzyskać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie ciekawi czym różnią się te syropy? Słyszałam że z agawy nie jest zbyt dobry, ale nie wiem dlaczego? Czyżby chodziło o smak czy właściwości odżywcze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten z agawy jest najbardziej powiedzmy "cukrowy", przeważa słodycz. Klonowy ma swój charakterystyczny hmm "drzewiasty" posmak - świetny moim zdaniem ^^ Daktylowy jest słodko-gorzki, z wyczuwalną nutą daktyli.

      Usuń
  7. I cleba dyniowego spróbować bym chciaął i nutelli bo zdrowa bardzo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna jest - bez dwóch zdań! :) Najbardziej lubię jako nadzienie do naleśników.

    OdpowiedzUsuń
  9. awokadowe czekoladowe pasty wielbię. na kanapkę jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Notę to self - do któregoś z następnych kremów awokadowych dodać maslo orzechowe : ) Tak sobie myślę, że z laskowych byłoby tu fajne, żeby nutellę przypominało

    OdpowiedzUsuń
  11. taką nutella to ja codziennie bym się mogła zajadać - najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już jakiś czas chodzi mi po głowie ta pasta z awokado ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Sniadanie jak najbaardziej na tak, a krem wyprobuję bo mam akurat awokado *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę wypróbować nutellę! :)

    OdpowiedzUsuń