Strony

wtorek


Wieczorne interwały, długi nocny spacer z przyjaciółką, a w domu zapach cynamonu i bananów.

Chlebek bananowy
Banana bread
2 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (6-7 sztuk)
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki oleju
2/3 szklanki mleka sojowego
3 szklanki mąki (daję pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek wrzątku

Wszystkie składniki wymieszać, przelać do długiej keksówki i piec w 180 stopniach około godziny (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku).

21 komentarzy:

  1. co za cudo! widziałam już wczoraj zdjęcia w piekarniku i czekałam aż wrzucisz przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie ten chlebek zachwycił już wczoraj na instagramie :)
    Nie mogę się na niego napatrzyć!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda ten chlebek! koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna kolorowa skórka chlebka, takie bajkowe kanapeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny, tylko nie dodaję już cukru, banany i ewentualne suszone owoce dają słodycz :) Ślicznie wygląda z tą posypką ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się pomysł z tą posypką (moja mama zwykła narzekać, że "ten chlebek bananowy to pyszny jest, ale tak nudno wygląda").

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślisz, że na mące orkiszowej (2/3 jasnej, 1/3 pełnoziarnistej) też wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Orkisz to odmiana pszenicy, wiec mozesz z powodzeniem mozesz ich tu użyć :)

      Usuń
  8. ile postać może? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3-4 dni :) Ale gdy dużo zostaje, kroję na kawałki i mrożę. Jest potem ratunkiem przy nagłej ochocie na słodkie.

      Usuń
    2. robię dokładnie to samo, uwielbiam go brać w formie II śniadanka do szkoły :)

      Usuń
  9. Cudowny ten chlebek, zdecydowanie moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. to mi się podoba! aż zapragnęłam takiego chlebka, a banany jeszcze nie dojrzały... może znajdę gdzieś czarniutkie, kusi mnie ten smak i zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a z mąki owsianej(w sensie zmielone płatki owsiane) ? wyjdzie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy niczego nie piekłam z mąki owsianej, więc trudno mi powiedzieć.

      Usuń
  12. Jaka świetna, duża porcja bananowca! :) Jeden z najlepszych chlebków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam chlebek bananowy :)
    I chyba gdy będę go piekła, dorzucę jeszcze mąki arachidowej do środka :D Próbowałaś kiedys?

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek wyszedł wspaniały i starannie wykonany.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, wygląda świetnie i apetycznie :P
    Idealny na podwieczorek :)

    zapraszam
    www.kariandkari.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń