Wieczorne interwały, długi nocny spacer z przyjaciółką, a w domu zapach cynamonu i bananów.
Chlebek bananowy
Banana bread
2 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (6-7 sztuk)
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki oleju
2/3 szklanki mleka sojowego
3 szklanki mąki (daję pół na pół zwykłą i pełnoziarnistą)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
6 łyżek wrzątku
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do długiej keksówki i piec w 180 stopniach około godziny (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku).
co za cudo! widziałam już wczoraj zdjęcia w piekarniku i czekałam aż wrzucisz przepis ;)
OdpowiedzUsuńMnie ten chlebek zachwycił już wczoraj na instagramie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się na niego napatrzyć!
świetnie wygląda ten chlebek! koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńfajna kolorowa skórka chlebka, takie bajkowe kanapeczki
OdpowiedzUsuńRobię podobny, tylko nie dodaję już cukru, banany i ewentualne suszone owoce dają słodycz :) Ślicznie wygląda z tą posypką ^^
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł z tą posypką (moja mama zwykła narzekać, że "ten chlebek bananowy to pyszny jest, ale tak nudno wygląda").
OdpowiedzUsuńMyślisz, że na mące orkiszowej (2/3 jasnej, 1/3 pełnoziarnistej) też wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuńTak. Orkisz to odmiana pszenicy, wiec mozesz z powodzeniem mozesz ich tu użyć :)
Usuńile postać może? :)
OdpowiedzUsuń3-4 dni :) Ale gdy dużo zostaje, kroję na kawałki i mrożę. Jest potem ratunkiem przy nagłej ochocie na słodkie.
Usuńrobię dokładnie to samo, uwielbiam go brać w formie II śniadanka do szkoły :)
UsuńCudowny ten chlebek, zdecydowanie moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńto mi się podoba! aż zapragnęłam takiego chlebka, a banany jeszcze nie dojrzały... może znajdę gdzieś czarniutkie, kusi mnie ten smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńskusiłaś mnie :>
OdpowiedzUsuńa z mąki owsianej(w sensie zmielone płatki owsiane) ? wyjdzie?:)
OdpowiedzUsuńNigdy niczego nie piekłam z mąki owsianej, więc trudno mi powiedzieć.
UsuńJaka świetna, duża porcja bananowca! :) Jeden z najlepszych chlebków :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuńI chyba gdy będę go piekła, dorzucę jeszcze mąki arachidowej do środka :D Próbowałaś kiedys?
Nie próbowałam, ale powinno być świetne :D
UsuńChlebek wyszedł wspaniały i starannie wykonany.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda świetnie i apetycznie :P
OdpowiedzUsuńIdealny na podwieczorek :)
zapraszam
www.kariandkari.blogspot.com