Strony

.1464. akcja śniadanie poza domem

W niedzielnej ostatnio akcji "śniadanie poza domem" przeszkodziła pół nocy spędzonej na koncertach (Pidżama Porno i ukochana Luxtorpeda!). Obudziłam się przed południem, ukręciłam więc tylko szybkiego placka i dołączyłam do moich rodziców siedzących w altanie. Można więc powiedzieć, że i tak zjadłam poza domem ;) A jeśli jako śniadanie zaliczyć tą zjedzoną w środku nocy zapiekankę z budki z fast foodem, to już zupełnie :D

 żytni jabłkowy placek z jagodami goji, słonecznikiem i syropami waldena
rye appe pancake with goya berries, sunflower seeds and walden syrup
1 jajko + 2 białka jaj
40g mąki żytniej razowej
20g odżywki białkowej (użyłam orzechowej)
ok. 70-100ml wody
spora szczypta proszku do pieczenia
1/2 dużego jabłka
ok. 1/2 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć placek na teflonie, z obu stron.

Makro: 384kcal / 33g białka / 41g węglowodanów / 8g tłuszczy

13 komentarzy:

  1. Super placuszek!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio się wkręciłem we wszystko z jagodami goji, także dodaje do ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak ten czekoladowy walden? Warto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Średni. Pancake i karmelowy zdecydowanie wygrywają.

      Usuń
  4. Zamiast odżywki białkowej należy dawać taką samą ilość mąki? Czy w ogóle ją pomijać? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda. taras to nie dom-racja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to bajecznie wygląda! Aż mi smaka zrobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Sylwio odpowiedz prosze jakiego bialka uzywasz w swoich przepisach?

    OdpowiedzUsuń
  8. Orzeźwiające, niedzielne piwko (?) z rana - to jest to! :D
    Zauważyyłam, że często używasz samych białek jaj. Jak wykorzystujesz żółtka? Bo ja mam ten problem, że jak biore białko to potem zalega mi żółtko w lodówce i czeka na łaske mamy, która jak sobie o nim przypomni to wykorzystuje do schabowego. Ale gdyby nie ona to nie wiedziałabym co zrobić z ich większą, nagromadzoną ilością. Najszybciej i najsmaczniej zrobić kogla, ale tego to z rozsądku nie zrobię.;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zostawiam w lodówce i mama zużywa do kotletów albo jajecznicy. Gdy zostaje więcej są wyrzucone lub idą do garnka dla psa.

      Usuń