Wieczorem w domu pachniało kokosem i orzechami, a dzisiaj tak pachnie śniadanie :)
twaróg i jogurt z domową granolą, nektarynką i żółtymi malinami
quark and yogurt with homemade peanut butter granola, nectarines and yellow raspberries
Bazą tej granoli jest 260g płatków owsianych, 1 dojrzały banan i 60g masła orzechowego. Reszta dodatków według uznania. Ja podają moją wersję, która jak zwykle powstała z resztek chowanych gdzieś po szufladach :)
Wymieszałam:
260g płatków owsianych
35g nasion słonecznika
30g mąki arachidowej
30g płatków kokosa
60g masła orzechowego
20g oleju kokosowego
chlust ekstraktu z wanilii (może być jeszcze cynamon, ale akurat nie miałam)
1 duży dojrzały banan, rozgnieciony widelcem
Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć, a następnie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 200 stopniach, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Gotową granolę zostawiamy do wystudzenia i podajemy tak jak lubimy najbardziej :)
Z podanych przeze mnie składników powstało 430g gotowej granoli. Porcja 50g (ilość jak na zdjęciach) zawiera: 242kcal / 10g białka / 24g węglowodanów / 11g tłuszczu
narobiłaś mi ochoty! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam granolę, a znów mam na nią ochotę :)
OdpowiedzUsuńMniam, proste i smaczne!
OdpowiedzUsuńpolarois.blogspot.com
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńale świetna
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńI znowu żółte maliny. Kupujesz je osobno od czerwonych/różowych?
OdpowiedzUsuńNie kupuję malin, mam swoje z ogrodu. Do kupienia takich jeszcze nigdzie nie widziałam :)
UsuńTo tym bardziej zazdroszczę. U mnie same czerwone, do tej pory w ilości.. jednej sztuki ;)
UsuńJejciu, pychota, i do tego w stu procentach naturalna!
OdpowiedzUsuńPyszota :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam domowej granoli :)
OdpowiedzUsuń