Strony

.1481. domowa granola o smaku masła orzechowego

Wieczorem w domu pachniało kokosem i orzechami, a dzisiaj tak pachnie śniadanie :)

 twaróg i jogurt z domową granolą, nektarynką i żółtymi malinami
quark and yogurt with homemade peanut butter granola, nectarines and yellow raspberries

Bazą tej granoli jest 260g płatków owsianych, 1 dojrzały banan i 60g masła orzechowego. Reszta dodatków według uznania. Ja podają moją wersję, która jak zwykle powstała z resztek chowanych gdzieś po szufladach :)
Wymieszałam:
260g płatków owsianych
35g nasion słonecznika
30g mąki arachidowej
30g płatków kokosa
60g masła orzechowego
20g oleju kokosowego
chlust ekstraktu z wanilii (może być jeszcze cynamon, ale akurat nie miałam)
1 duży dojrzały banan, rozgnieciony widelcem

Wszystkie składniki trzeba dokładnie połączyć, a następnie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 200 stopniach, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła.
Gotową granolę zostawiamy do wystudzenia i podajemy tak jak lubimy najbardziej :)

Z podanych przeze mnie składników powstało 430g gotowej granoli. Porcja 50g (ilość jak na zdjęciach) zawiera: 242kcal / 10g białka / 24g węglowodanów / 11g tłuszczu

12 komentarzy:

  1. Ostatnio jadłam granolę, a znów mam na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, proste i smaczne!
    polarois.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu żółte maliny. Kupujesz je osobno od czerwonych/różowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kupuję malin, mam swoje z ogrodu. Do kupienia takich jeszcze nigdzie nie widziałam :)

      Usuń
    2. To tym bardziej zazdroszczę. U mnie same czerwone, do tej pory w ilości.. jednej sztuki ;)

      Usuń
  5. Jejciu, pychota, i do tego w stu procentach naturalna!

    OdpowiedzUsuń