Mały, przytulny pokój z dużą ilością książek i koszatniczką w klatce. Na podłodze dwie plotkujące dziewczyny, woda z malinowym sokiem i talerz kakaowego ciasta. "Zgadłabyś, że w tym cieście jest cukinia?"... To wtedy, dzięki temu ciastu w domu mojej przyjaciółki, pierwszy raz jadłam cukinię, kompletnie zagłuszoną warstwą aromatów, niewyczuwalną. Ostatnio poprosiłam o przepis, dziś "posyłam" w świat ;)
Jeśli sądzisz, że wypieki z dodatkiem warzyw to tylko te wilgotne i ciężkie, to właśnie to ciasto jest zaprzeczeniem twojego założenia. Suche, niemal jak babka, z chrupkim wierzchem i cynamonowym, lekkim środkiem. Naprawdę trudno się od niego oderwać, więc znika błyskawicznie.
CIASTO CUKINIOWE CYNAMONOWO-KAKAOWE /ok. 24x28cm, 24 kawałki/
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki (dałam 1 szkl. orkiszowej pełnoziarnistej, a resztę orkiszowej jasnej)
2 szklanki potarkowanej cukinii
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować, na koniec dodać startą na grubych oczkach cukinię. Piec ok. 60 minut w 180 ˚C.
źródło przepisu: Agnieszka
Takie proste, a takie pyszne. ;)
OdpowiedzUsuńAż wydaje się niemożliwe! ;D
Zapisuję przepis i na bank wykorzystam! ;)
Biorę gryza... mniam! :) Dziękuję.
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo spodobało mi się wykorzystanie warzyw w wypiekach i ogólnie w słodkich potrawach. Przepis do wykorzystania, jak najbardziej. :D
OdpowiedzUsuńzawsze mnie to zaskakiwało - ciasto z cukinii a jednak takie słodkie i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńna jaką blachę są te proporcje?
OdpowiedzUsuńEmma: Na średniej wielkości formę, ok. 24x28cm.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciekawe połączenie, czyli to co lubię najbardziej ;) Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńskoro marchewkowe jest świetne to pewni i to też, zapisuje
OdpowiedzUsuńJej, brzmi bardzo kusząco. Nigdy nie próbowałam innych warzyw w słodkich wypiekach, jak marchewka w cieście i ziemniak w plackach ziemniaczanych. Cukinia w tym ciachu kakaowym musiała być bajeczna. Czuć ją w ogóle?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło. :*
Jest całkowicie niewyczuwalna :)
OdpowiedzUsuńKolejny Twój wypiek z dodatkiem cukinii, kolejny raz się zachwycam :) Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńcukinia w wypiekach zawsze świetnie się sprawdza, ciasto musiało byc przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńProste a jak fantastycznie wygląda i pewnie też tak smakuje
OdpowiedzUsuńa co do placuszków to owszem.. wkręciłam się :D
OdpowiedzUsuńbardzo mnie ciekawią te warzywa w ciastach:) muszę to kiedyś wypróbować:)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się że znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńmam jeszcze spory zapas cukinii, więc chętnie go spżytkuję na to ciasto :) uwielbiam warzywne wypieki właśnie za ich tę wilgoć w środku, ale może przyda się mała odmiana :)
OdpowiedzUsuńCiasto cukiniowe. Dlaczego nigdy go nie jadłam? Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńoch mniam mniam, kiedy ja w końcu spróbuję cukiniowego wypieku??? chyba jak sobie sama przyrządzę :(
OdpowiedzUsuńściskam
Monika
wciąż jestem w tyle jeżeli idzie o ciasta z warzywami, Twoje wygląda przepysznie, już jestem prawie przekonana żeby takie upiec :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie rewelacja.Ostatnio zapałałam wielką miłością do tego typu ciast. Przepis zapisuję;)
OdpowiedzUsuńWczoraj wieczorem piekłam. Ciasto jest genialne! Ja jeszcze dodałam polewę z gorzkiej czekolady - taki mało dietetyczny dodatek na jesienne wieczory ;)
OdpowiedzUsuń