Strony

Cukiniowe ciasto Agnieszki.


Mały, przytulny pokój z dużą ilością książek i koszatniczką w klatce. Na podłodze dwie plotkujące dziewczyny, woda z malinowym sokiem i talerz kakaowego ciasta. "Zgadłabyś, że w tym cieście jest cukinia?"... To wtedy, dzięki temu ciastu w domu mojej przyjaciółki, pierwszy raz jadłam cukinię, kompletnie zagłuszoną warstwą aromatów, niewyczuwalną. Ostatnio poprosiłam o przepis, dziś "posyłam" w świat ;)
Jeśli sądzisz, że wypieki z dodatkiem warzyw to tylko te wilgotne i ciężkie, to właśnie to ciasto jest zaprzeczeniem twojego założenia. Suche, niemal jak babka, z chrupkim wierzchem i cynamonowym, lekkim środkiem. Naprawdę trudno się od niego oderwać, więc znika błyskawicznie.


CIASTO CUKINIOWE CYNAMONOWO-KAKAOWE /ok. 24x28cm, 24 kawałki/
3 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 i 3/4 szklanki mąki (dałam 1 szkl. orkiszowej pełnoziarnistej, a resztę orkiszowej jasnej)
2 szklanki potarkowanej cukinii
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Wszystkie składniki wymieszać lub zmiksować, na koniec dodać startą na grubych oczkach cukinię. Piec ok. 60 minut w 180 ˚C.

źródło przepisu: Agnieszka

22 komentarze:

  1. Takie proste, a takie pyszne. ;)
    Aż wydaje się niemożliwe! ;D
    Zapisuję przepis i na bank wykorzystam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biorę gryza... mniam! :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio bardzo spodobało mi się wykorzystanie warzyw w wypiekach i ogólnie w słodkich potrawach. Przepis do wykorzystania, jak najbardziej. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze mnie to zaskakiwało - ciasto z cukinii a jednak takie słodkie i pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jaką blachę są te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  6. Emma: Na średniej wielkości formę, ok. 24x28cm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, ciekawe połączenie, czyli to co lubię najbardziej ;) Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. skoro marchewkowe jest świetne to pewni i to też, zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej, brzmi bardzo kusząco. Nigdy nie próbowałam innych warzyw w słodkich wypiekach, jak marchewka w cieście i ziemniak w plackach ziemniaczanych. Cukinia w tym ciachu kakaowym musiała być bajeczna. Czuć ją w ogóle?
    Pozdrawiam ciepło. :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest całkowicie niewyczuwalna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny Twój wypiek z dodatkiem cukinii, kolejny raz się zachwycam :) Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. cukinia w wypiekach zawsze świetnie się sprawdza, ciasto musiało byc przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste a jak fantastycznie wygląda i pewnie też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  14. a co do placuszków to owszem.. wkręciłam się :D

    OdpowiedzUsuń
  15. bardzo mnie ciekawią te warzywa w ciastach:) muszę to kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. nie dziwię się że znika błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mam jeszcze spory zapas cukinii, więc chętnie go spżytkuję na to ciasto :) uwielbiam warzywne wypieki właśnie za ich tę wilgoć w środku, ale może przyda się mała odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto cukiniowe. Dlaczego nigdy go nie jadłam? Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  19. och mniam mniam, kiedy ja w końcu spróbuję cukiniowego wypieku??? chyba jak sobie sama przyrządzę :(
    ściskam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  20. wciąż jestem w tyle jeżeli idzie o ciasta z warzywami, Twoje wygląda przepysznie, już jestem prawie przekonana żeby takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie rewelacja.Ostatnio zapałałam wielką miłością do tego typu ciast. Przepis zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wczoraj wieczorem piekłam. Ciasto jest genialne! Ja jeszcze dodałam polewę z gorzkiej czekolady - taki mało dietetyczny dodatek na jesienne wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń