Przepis na te gofry chciałam już zamieścić kilka razy. Głównie dlatego, że wzbudziły duże zainteresowanie na porannych. Zawsze jednak coś stawało mi na przeszkodzie: albo brak zdjęć, albo czasu, albo dużo innych rzeczy w kolejce do dodania. Wreszcie są, cudownie chrupkie, pyszne i w dodatku zdrowe.
Wiem, gofry z jajkiem i jeszcze na słodko? Na pewno nie każdy odważy się na taki ruch gofrownicą. Ci jednak, którzy spróbują na pewno nie będą tego żałować. Plus do białka, plus dla smaku, minus dla kalorii. Wygrana!
1 jajko
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam razowej typ 2000)
3/4 szkl. dowolnego mleka
1/4 szkl. oleju roślinnego
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na minut. Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto i piec do chrupkości.
ciasto na gofry z powyższego przepisu
4 jajka
po łyżeczce masła, syrop klonowy, świeżo zmielony czarny pieprz
Do rozgrzanej gofrownicy nakładać ciasto, zostawiając miejsce na jajko. Zamknąć i lekko podpiec gofry. Wbić jajko i piec aż białko się zetnie. Podać z masłem, syropem i pieprzem.
Smacznego!
źródło przepisu: disgustinglygood
Bardzo dawno nie jadłam gofrów. Chyba skuszę się na Twój przepis, bo moja rodzinka za nimi przepada:) Zapraszam do mnie: lubie.gotowac.com
OdpowiedzUsuńZ jajkiem? A wlasciwie czemu nie :) Przeciez jednym ze skladnikow gofrow jest wlasnie jajko, wiec to nawet logiczna kombinacja.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńchciałabym zjadac gofry na śniadanie.
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa tego połączenia. Może jutro spróbuję? :D
OdpowiedzUsuńhehe, jajeczna historia nabiera rozpędu:) gofry z jajkami? czemu nie? żałuję tylko że nie mam gofrownicy:)
OdpowiedzUsuńa poproszę :)
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :) trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńNa ile minut odstawić wymieszane składniki w przepisie chrupiące pełnoziarniste gofry ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że 3-4 wystarczy. Często nie odstawiam w ogóle ;)
OdpowiedzUsuńplanuję je jutro zrobić, ale boję się że mi nie wyjdą. Ile czasu ok. piekłaś samo ciasto a ile po wbiciu jajka ?
OdpowiedzUsuńHmmm, raczej robię je bez patrzenia na zegarek. Samo ciasto aż lekko się zrumieni, potem wbijasz jajko i ok. 3 minut trzymasz. Dużo zależy od gofrownicy.
Usuńa ile miejsca w gofrownicy zostawiasz na wbicie jajeczka ?
Usuń