Strony

Truskawki. Sorbetowy mus z bitą śmietaną.


Kiedy lada moment pojawią się polskie truskawki, kiedy w ogrodzie rośnie już rabarbar, a krzak malin na nowo wypuszcza swoje pędy, wszyscy przed-wiosennie się odchudzający powinni sukcesem zakończyć swoją dietę. To przecież już teraz, nawet podczas deszczu, wychodząc z domu zakładamy letnie ubranie. To teraz w kuchni unosi się zapach pieczonej na drożdżowym cieście kruszonki, a wpadające przez uchylone okno słońce optymistycznie zapowiada nadchodzące lato. To teraz rozpalamy pierwsze grille i miksujemy resztki owoców zeszłego roku, ukrytych w zamrażarce.
Dostałam czekoladę, białą, moją ulubioną i z bakaliami. Czekolada od Emmy, przywieziona z Czech. Czekolada, po dwudniowym pobycie w sypialni, w mocno uszczuplonej ilości trafiła do kuchni. Ostatnie małe kosteczki musiały zostać wykorzystane do czegoś ambitniejszego od wieczornego odłamywania kawałek po kawałku. Ocalały.


Truskawkowy sorbetowy mus z bitą śmietaną /1 porcja/
250g mrożonych truskawek
1 łyżeczka syropu z agawy (może być cukier lub miód)
kilka łyżek przegotowanej wody

50-60g śmietany kremówki (30%)
biała lub mleczna czekolada z bakaliami

Truskawki zblendować z dodatkiem syropu i wody. Ułożyć w pucharku.
Śmietanę ubić - dla słodkolubnych z cukrem, ale naprawdę nie jest on konieczny. Udekorować mus śmietaną i posiekaną czekoladą.

33 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co tylko zawiera truskawki, a dodatkowo biała czekolada z bakaliami ... mm, Tobie to dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyżby czekolada studencka? Też ją uwielbiam, kupuję zawsze kiedy jestem w Czechach.
    Czekolada, truskawki, śmietana... Ale to musi bajecznie smakować:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz właśnie najlepiej się odchudzać, kiedy jest tyle pysznych warzyw i owoców, a taki deser można spalić biegając :)
    cudowny ma kolor! zjadłabym tu i teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzy mi się taki pucharek z zawartością. Z utęsknieniem wyczekuję tańszych, polskich owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ten mus! najlepiej smakuje z mrożonych ;)
    mmm i ta czekolada na bitej śmietanie... totalna rozkosz <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wiosna czy jesienna słota, na taki deser zawsze jest ochota...

    OdpowiedzUsuń
  7. mam szczescie ze u mnie studentska jest w co drugim sklepie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Poezja smaku, nie ma to jak nasze polskie owoce! Lato przychodź jak najszybciej :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie wygląda ten mus. Tylko mam pytanie: blendowałaś zamrożone truskawki czy wcześniej je rozmroziłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blendowałam mrożone, dlatego potrzebny jest tu dodatek wody :)

      Usuń
  11. Pysznie! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. najlepszy deser na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudo .Uwielbiam takie połączenia .Łyżeczka z tą pyszną zawartością wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj tak, takie deserki to nieodłączny element lata :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dobrze że kupiłam dzisiaj truskawki :3

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie wygląda, pierwsze zdjęcie genialne

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie kwitną już poziomki, rabarbar robi się rozłożysty, a ja myślę o szparagach ;) I czekam na truskawki :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja też się nie mogę doczekać truskawek,pachnących słodkich :) Przepis fajny ,łatwy i smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ten deser jest az nieprzyzwoity ;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały, po prostu rewelacja! Ja też nie mogę się doczekać truskaweczek:)

    OdpowiedzUsuń
  21. W upały nic tylko bym jadła na okrągło takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oj tak. Czekam na truskawki prosto z krzaka, domowe.
    Świetny sorbetowy mus :) Bardzo kreatywnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Cieszę się, że moja czekolada przydała się do takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  24. no po prostu niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  25. najlepszy:) ja podaję często z serkiem homogenizownanym

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakie pyszności! Wszystkie składniki,które uwielbiam! Konieczne do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Proste, a przepyszne! Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. po prostu boski! plus fantastyczne ujęcia

    OdpowiedzUsuń