dwukolorowe ciasto fasolowe z masłem orzechowym
część waniliowa:
1 puszka białej fasoli
50g odżywki białkowej waniliowej
25g słodzika do wypieków
1 banan
1/3 szklanki wody
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat/ekstrakt waniliowy (ja mam domowej roboty)
Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
część czekoladowa:
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki gorzkiego kakao
50g odżywki białkowej (dałam taką o smaku sezamowo-czekoladowym, może być np. czekoladowa)
25g słodzika do wypieków
1/2 banana
1/3 szklanki wody
3 białka jaj
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat/ekstrakt waniliowy (ja mam domowej roboty)
Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać na wierzch wcześniej wyłożonej białej części i piec ok. godzinę minut w 180 stopniach.
Makro całości: 1,181kcal / 140g białka / 108g węglowodanów /16g tłuszczu
Masz pomysł czym można zastąpić banany? Niestety nie mogę ich spożywać
OdpowiedzUsuńJa zastępuję musem jabłkowym.
Usuńja mam fazę na słodkie. muszę zrobić szybko to ciacho :D
OdpowiedzUsuńile jesz kalorii dziennie? często jesz słodzik? ile jesz kcalorii na dany posiłek? ile spalasz kalorii?
OdpowiedzUsuńJak robiłaś ekstrakt z wanilii?
OdpowiedzUsuńnie lubię słodzików w ciastach...można cukier trzcinowy?
OdpowiedzUsuńMożna :) Wtedy dajemy go dwa razy więcej.
UsuńŚwietnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńja generalnie zawsze jak coś robię to tylko z białej fasoli, bo ta czerwona na słodko mi nie podchodzi, to może dlatego, ta biała część jest dla ciebie lepsza :D
OdpowiedzUsuńa fasolowe wypieki uwielbiam całym sercem :D
No i masz genialny kubek ;D
Masz banany w diecie od bartka?
OdpowiedzUsuńNie. Używam domowego musu jabłkowego :) Ale z bananem jest lepsze :D
UsuńKoniecznie muszę zakupić waniliową odżywkę. Mam teraz waniliowo-truskawkową, ale to jednak zwykła wanilia mnie cały czas bardziej kusi! Ciasto fasolowe jest na mojej liście do zrobienia. :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się genialnie, cudowna konsystencja! Robiłam kiedyś fasolowe brownie i zakochałam się w nim, więc to ciasto to dla mnie must do ;)
OdpowiedzUsuńjejku, wygląda megamegamega!! :D
OdpowiedzUsuńNo wygląda genialnie! Nie wierzę, że go jeszcze nie zrobiłam! ;)
OdpowiedzUsuńOdżywkę można pominąć, tak? :)
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńoo! Właśnie to samo pytanie miałam zadać.. :D
UsuńAle wtedy nie dodaję jakiejść części mąki, albo cuś? :)
Bo szczerze przyznam, że kiedyś robiłam, ale właśnie z fasoli, trochę mąki, bez banana :) a tutaj jej nie ma, i myślałam, że to odżywka spełnia tą rolę :)
I jeszcze jedno, tak czysto teoretycznie: chodzi tutaj o zawartość białka w diecie, czy jest inne opcja, dlaczego w ciemnej części są tylko białka, a w jasnej całe? :)
Po prostu robiąc ciasto chciałam dać po równo jajek do obu (po 1 żółtku i 2 białkach jaj), ale do jasnej masy podczas wbijania wpadły mi 2 żółtka i już to tak zostawiłam :D
UsuńTeż mnie właśnie zastanawia, czy jak pominę odżywkę (jako w zasadzie jedyny suchy składnik) to czy nie będzie to miało zbyt płynnej konsystencji i w konsekwencji nie wyjdzie zakalec, czy cos podobnego? Nie potrzeba zastąpić jakąś dowolną mąką?
UsuńPoza tym, muszę przyznać, że to ciasto mi się tak podoba, że jutro koniecznie je zrobię! Tylko potrzebuję wiedzieć co począć z tą odżywką ;P
Jeśli się tego obawiasz, zrób wg tego przepisu: http://ar.pl/kuchnia-ft/dietetyczne-muffiny-z-fasoli-z-kawalkami-czekolady/
UsuńJest bez odżywki :)
A nie czuć w nim fasoli albo tej takiej fasolowej mączności? Strączkowych nie lubię niestety, a ciasto kusząco wygląda :p
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio czekoladowe z fasoli - wyszło bomba! Nawet domownicy się nie kapnęli, a gdyby wiedzieli to pewnie nawet nie chcieliby spróbować ;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuje ten biało-czarny przepis :)
Uwielbiam ciasto fasolowe.
OdpowiedzUsuń