Ciasto Elvisa, krem na podstawie babcinego, moja koncepcja. Tak oto stworzyłam urodzinowy tort z wspaniałym połączeniem: masło orzechowe i owoce (polecam także w kanapkach, naleśnikach, plackach, owsiankach, gofrach...). Jak to mam w zwyczaju przed rodzinnymi świętami, miałam piec razem z babcią, nie zawsze jednak wszystko idzie po naszej myśli. Zostałam więc sama z ogromem pomysłów na swoje urodzinowe ciasta. Zrobiłam, trzy i pochwalę się każdym po kolei.
Przy okazji tego kremu większość mojej rodziny pierwszy raz spróbowało orzechowego masła, choć ja sama zdążyłam już pochłonąć kilka słoiczków ;) Zgodnie stwierdziliśmy, że krem bardzo przypomina snikersy, ale w połączeniu z ciastem zmienia się całkowicie. Jeśli lubicie bananowe ciasta z lekkim posmakiem karmelu, to jest coś dla was. Jeśli nie, koniecznie wykorzystajcie sam krem, używając chociażby zwykłego biszkoptu. Gorąco polecam, ponieważ u mnie błyskawicznie znalazł się w gronie tych ulubionych. Wpasował się też do bananowej i "maślanej" akcji.
TORT Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI
ciasto:
2 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
1/2 kostki masła (100g)
1 szklanka mleka (użyłam sojowego waniliowego, pomijając ekstrakt)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
2 banany
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i odstawić. W dużej misce, utrzeć na puszystą masę cukier i masło. Dodać jajka po jednym na raz, ucierając dokładnie po każdym dodaniu. Dodawać mieszankę mąki na przemian z mlekiem. Na końcu dodać wanilię i rozgniecione banany. Wlać ciasto do formy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.60 minut, aż wykałaczka włożona do ciasta będzie wychodzić czysta. Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na pół.
krem:
2 jajka
4 łyżki cukru
1 kostka margaryny
1 kostka masła
1/3 dużego słoika masła orzechowego z kawałkami orzechów (ok. 170g)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 łyżki wódki
Jajka sparzyć i ubić z cukrem. Miękki tłuszcz utrzeć, dodać masło orzechowe. Dalej ucierać dodając powoli jajka z cukrem, a potem ekstrakt i alkohol.
dodatkowo:
dżem porzeczkowy
kolorowa posypka
Układać kolejno warstwy tortu: jedną część ciasta posmarować kremem, a drugą dżemem. Ułożyć drugi placek ciasta na pierwszy, dżemem do dołu. Udekorować całość resztą kremu i posypką.
NIESAMOWITY! :O
OdpowiedzUsuńA karmel kocham! Więc to coś dla mnie :)
bombowe! ja mam nadzieję, że kawałek dla mnie został :D
OdpowiedzUsuńmogę prosić o dodanie do posta banerka lub linku do akcji?
OdpowiedzUsuńOczywiście, już dodaję :)
OdpowiedzUsuńale smakowity :))
OdpowiedzUsuńniestety u mnie masło orzechowe jest kupowane bardzo okazjonalnie więc do mas go nie wykorzystuję ;)
O mamooo! Cudeńko!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne ale masło orzechowe brzmi taaak kalorycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tort wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńo jeeeej już się zakochałam!
OdpowiedzUsuńjestem pełna podziwu dla Twojej inwencji twórczej... opłaciło się, bo efekt jest rewelacyjny! :)
OdpowiedzUsuńten tort jest... jak spełnienie marzeń!
OdpowiedzUsuńprawdziwa uczta!
Wygląda wspaniale, to taka radosna kuchenna twórczość :)
OdpowiedzUsuńjestem pewna, z takim tortem urodziny MUSIALY byc udane ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Chociaż nie lubię tortów, banan i masło orzechowe do mnie przemawiają ;).
OdpowiedzUsuńTo chyba z okazji moich jutrzejszych urodzin (śmieje się) ;D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i mega apetycznie ! Jak z resztą każde danie w Twoim wydaniu.
Eh... uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia i oba blogi <3
;-*
słodko cudnie!
OdpowiedzUsuńSzukałam fajnego kremu na maśle, więc przepis na krem orzechowy na pewno wypróbuję! Masło dodajemy takie miękkie z olejem, czy tzw. ekstra z 82% zawartości tłuszczu?
OdpowiedzUsuńUżyłam tego 82% :)
OdpowiedzUsuńAj jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta z orzechami uwielbiam :)
świetny, nie mogę się już doczekac moich urodzin i go zrobic *.*
OdpowiedzUsuń