Strony

.241.

Halooween breakfast!
owsianka z mlekiem sojowym, moją ulubioną białą czekoladą (kokosowa z płatkami kukurydzianymi), musem jabłkowym, cynamonem i migdałami
oatmeal with soy milk, my favorite white chocolate (coconut with cornflakes), apple sauce, cinnamon and almonds

Omlet biszkoptowy. Na weekendowy poranek.


Chodzę na długie spacery, oddycham zimnym powietrzem, wsłuchuję się w szelest liści pod nogami lub lenię na kanapie. Lubię jesień, choć trochę wolnych dni, twarde, soczyste jabłka, dynie, mandarynki i słodkie placki na śniadanie.
Gdy rodzice jeszcze śpią, a młodszy brat może by coś zjadł, wiem, że będzie to ten omlet. Robię go bez zerkania do przepisu, tak po prostu, od ręki. Może to dlatego tak długo nie zagościł na blogu. Niezwykle sycący i puszysty, doskonały i skłonny do przeróżnych wariacji.


OMLET BISZKOPTOWY /1 porcja/
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka mleka
2 łyżki mąki (dowolnej, tym razem użyłam pszennej pełnoziarnistej, ale może też być zwykła, orkiszowa lub żytnia)
olej do smażenia (ok. łyżki)

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli (robię to mikserem). Cały czas ubijając dorzucić żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę (otręby pozostałe na sicie też wrzucam do ciasta) i bardzo delikatnie (!) wmieszać łopatką do ciasta, tak by piana nie opadła.
Na patelni rozgrzać olej (na teflonie wystarczy ok. łyżki, można też smażyć bez tłuszczu, ale traci wtedy na smaku). Gdy omlet zetnie się z dołu przewrócić go na drugą stronę i smażyć aż będzie gotowy i lekko przyrumieniony.
Przełożyć na talerz i podać z ulubionymi dodatkami.

Ulubiona wersja mojego brata: dużo nutelli i posiekane nerkowce

.240.


orkiszowa szarlotka
spelt apple pie


Spelt apple pie recipe: makaronirodzynka
W ciągu ostatnich dni na blogu zmieniło się kilka rzeczy. Między innymi dodałam nową podstronę: "Moja mapa świata", która, mam nadzieję, już niedługo bardziej się rozwinie. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, pojadę w góry na ferie, a potem może jakaś wycieczka klasowa, no i wakacje

Over the last few days the blog has changed a few things. Among other things, I added a new sub: "My map" which, I hope, soon more to develop. If all goes well, I go into the mountains on vacation, and then maybe some class trip and holidays!

Szarlotka ew. jabłecznik na sucho.


Uwielbiam weekendy, uwielbiam piec w weekendowe poranki i zbierać przepisy od znajomych i rodziny. Dzisiaj ciasto, jak się zorientowałam, od dawna już krążące po sieci w różnych odsłonach. Ja przepis dostałam od kolegi podzielającego moją pasję pieczenia.

Wieczna rozterka: szarlotka to czy jabłecznik? Nieważne. Pyszne to to i już, a w dodatku, gdyby użyć w stu procentach roślinnej margaryny, całkiem wegańskie :)
Takie powinno się podawać w restauracjach, ciepłe, z chrupiącym cukrowym wierzchem, gałką lodów i górą bitej śmietany. By móc rozpłynąć się w tym smaku...


JABŁECZNIK NA SUCHO /blaszka o śr. 23-24cm, 8 dużych kawałków/
1 szkl. cukru*
1 szkl. mąki (pszennej lub orkiszowej)
1 szkl. kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1,5kg jabłek
3/4 kostki margaryny

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Cukier, mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Połowę margaryny pokroić i wyłożyć na dnie tortownicy. Wysypać szklankę mącznej mieszanki. Wyłożyć połowę jabłek, wysypać szklankę mieszanki, kolejna warstwa jabłek i znowu suche składniki. Ułożyć resztę margaryny.
Piec ok. 50 minut w 180°C.

* Dałam trochę mniej + brązowy cukier i cynamon przed końcową warstwą margaryny.

źródło przepisu: Łukasz

.239.

orkiszowe naleśniki z masłem orzechowym/powidłami śliwkowymi/bananem, winogrona, kawa*
 spelt crepes with peanut butter/plum jam/banana, grapes, coffee


Kawa to, jak zawsze, cykoriowa "ricore" z sporym dodatkiem waniliowego mleka sojowego.

.238.

kasza jaglana z mielonym lnem, mlekiem sojowym waniliowym, kardamonem, suszonymi daktylami i pomarańczą, kawa
millet with ground flax, vanilla soy milk, cardamom, dates and orange, coffee

Co poradzę, że... makaron!

Przemykając między ostatnimi promieniami słońca, jedząc tony jabłek, kilogramy drożdżowych ciast i garści groszku. Ostatnio gotuję rzadziej, półki w lodówce świecą pustkami, brakuje im mnóstwa, jeszcze tak niedawno kupowanych przeze mnie warzyw i serów. Jadam w szkolnej stołówce, na mieście, w parku, w biegu... W równowadze utrzymują mnie moje, jak zwykle leniwe śniadania, w jakże już ciemnej i zimowej aurze oraz talerze ukochanych makaronów.
Po makaronie z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą i tym z wegańskim bolońskim sosem, kolejny raz skorzystam z niezawodnej książki GoodFood. Tym razem lekki, kremowy sos z nutą cytryny i słodkim groszkiem. Trochę słońca :)


SPAGHETTI Z GROSZKIEM I PARMEZANEM /2 porcje/
140g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
100g mrożonego zielonego groszku (dałam trochę więcej, bo bardzo lubię)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
100g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanej pietruszki

Spaghetti ugotować, 2-3 minuty przed końcem dodając groszek. Cebulkę zeszklić na oliwie. Dodać serek i podgrzać, rozcieńczając sos 3 łyżkami wody z gotowania makaronu. Następnie wsypać startą skórkę z cytryny i 2 łyżki parmezanu. Makaron i groszek odcedzić, z powrotem przełożyć do garnka i powoli zalać sosem. Przyprawić, nałożyć na talerze, posypać pietruszką i pozostałym parmezanem.

źródło przepisu: GoodFood "Makarony i kluski"

.237.

pełnoziarniste cukiniowe pancakes z orzechami włoskimi, kawową czekoladą ritter i syropem klonowym
whole wheat zucchini pancakes with walnuts, ritter coffee chocolate and maple syrup


Zucchini pancakes recipe: makaronirodzynka (I gave less cinnamon, I added chocolate and walnuts)

.236.




twarogowe knedle z malinami, jogurt, banan i brązowy cukier
cottage cheese raspberry dumplings, yogurt, banana and brown sugar


Cottage cheese raspberry dumplings recipe: makaronirodzynka

Babcine. Biszkopt z jabłkami i śmietaną.


Przeglądając zapisane szkice znalazłam jeszcze to jedno, zapomniane ciasto z urodzin mamy, robione już ponad dwa tygodnie temu. Tak pyszne, że szkoda by było go tu nie zamieścić, choćby i dzisiaj. Zimno i deszczowo w sercu i za oknem. Koniec końców to dzień udany, przydałby się jeszcze tylko taki kawałek czy też dwa, albo trzy...


BISZKOPT Z JABŁKAMI, ŚMIETANĄ I MIGDAŁAMI /28x35cm, 30 kawałków/
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki wody
4 czubate łyżki mąki pszennej
spora szczypta proszku do pieczenia

Jajka z cukrem i wodą lekko podgrzać i ubijać na puch. Do gotowej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Piec w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180°C i pozostawić do wystygnięcia.

masa jabłeczna:
1kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu)
2 galaretki pomarańczowe

Jabłka pokroić i ugotować pod przykryciem na mus. Zdjąć z ognia i wmieszać galaretki (w proszku). Schłodzić w lodówce.

śmietana:
400g śmietany kremówki (30%)
2 łyżki cukru
2,4 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i podgrzać (nie zagotowywać). Na końcu ubijania dodać do śmietany.

dodatkowo:
podprażone na patelni płatki migdałów

Na biszkopcie rozsmarować ostudzone jabłka oraz bitą śmietanę. Posypać migdałami.


źródło przepisu: Babcia Zosia, Pani Teresa

.235.


 jajecznica i szpinak na grahamce, smażony pomidor
scrambled eggs and spinach on whole wheat bread, fried tomatoes


Podobno was rozpieściłam. Podobno zaspałam. Podobno nie jestem sobą. Podobno zjadłam dzisiaj pół tabliczki czekolady... w miłym towarzystwie.

.234.

owsianka z mlekiem sojowym waniliowym, cynamonem, jabłkiem, marchewką, twarożkiem i granolą
oatmeal with vanilla soy milk, cinnamon, apple, carrot, quark and granola

Wegetariańskie spaghetti po bolońsku.


Ciągle coś się zmienia, ciągle coś przeszkadza mi w robieniu tego co dawniej lubiłam, zamykając się coraz głębiej w sobie. To zmiany dotyczące ducha, ćwiczące odwagę i dobre z każdej strony.
Kupiłam soczewicę i z sentymentu wracam do wegetariańskich makaronów, których ostatnio mam niedosyt. Takie jak ten, z delikatnym warzywnym sosem, mogę jeść codziennie.


SPAGHETTI Z SOCZEWICĄ W SOSIE BOLOŃSKIM /4 porcje/
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 wydrążona czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
100g czerwonej soczewicy
400g (puszka) pomidorów
600ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
350g makaronu spaghetti
starty parmezan do podania

Warzywa grubo pokroić, po czym rozdrobnić za pomocą robota kuchennego. Następnie przesmażyć je w dużym rondlu na oliwie przez ok. 8 min, aż zmiękną. Dodać soczewicę, pomidory, bulion, oregano i cynamon, doprowadzić do wrzenia, przyprawić do smaku po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić jeszcze 20 min.
Spaghetti ugotować, odcedzić i podać z sosem.

źródło przepisu: książka GoodFood "Makarony i kluski"

.233.

polenta z mlekiem sojowym, miodem, przyprawą do dyni, masłem orzechowym, owocami z kompotu i suszonymi śliwkami
polenta with soy milk, honey, pumpkin pie spice, peanut butter, fruit compote and prunes


Pumpkin pie spice recipe: makaronirodzynka

Serniczki z patelni.


Zamęczę was tymi plackami...
Te zrobiłam, a w momencie spróbowania wszystkie dotychczas stawiane na pierwszym miejscu pospadały z podium (może to tylko chwilowy upadek, ale jednak ;). Pyszne, tylko z naturalnych składników, doskonałe w środku, na zewnątrz i błyskawiczne w przygotowaniu.


SERNIKI /6-7 sztuk/
250g twarogu
1 łyżka cukru*
1 jajko
3 łyżki mąki**


Jajko miksować z cukrem aż do spienienia, dodać ser i rozgnieść widelcem. Dodać mąkę i wymieszać. (Można też dodać do ciasta rodzynki, orzechy...). Następnie łyżką oddzielić ciasto, w rękach formować kulki, lekko obsypać mąką i spłaszczyć. Smażyć najpierw na dużym ogniu, do zrumieniania, a potem na trochę na słabszym, aż będą gotowe.
Wyłożyć na talerz i jeść na gorąco.


źródło przepisu: linadelika


* Użyłam cukru trzcinowego.
** Użyłam 1 łyżki otrębów orkiszowych i 2 łyżek mąki orkiszowej jasnej. Może być dowolna mąka. 

.232.

pełnoziarnisty omlet z bananem, smoothie (awokado, mrożone truskawki, jogurt, syrop klonowy)
whole wheat banana omelet, smoothie (avocado, frozen strawberries, yogurt, maple syrup)


Banana omelet recipe: przepisoweinspiracje

.231.

pełnoziarnisty tost z sosem pomidorowym, serem i awokado, sałata, kawa ricore z mlekiem
whole grain toast with tomato sauce, cheese and avocado, lettuce, chicory coffee with milk

Razowe racuchy.

Przeżyłam czwartek, więc zaczął mi się weekend. Sprawdziany, kartkówki i śmiech do łez, to po to chodzę do szkoły...
Z powodu narastającej jesienno-zimowej aury i coraz niższych temperatur tkwię w nieustannym nastroju do podjadania czegokolwiek. Kupowane "po drodze" drożdżówki, ciasta, czekolada, ciasteczka, zapasy z zamrażarki, a w międzyczasie chrupane orzeszki ziemne lub obiad na szkolnej stołówce. Dla chociażby sprawiania pozorów, że nadal jem zdrowo, ostatnio zrobiłam racuchy, razowe, a ku mojemu miłemu zaskoczeniu bardziej puszyste od tych zwykłych.


DROŻDŻOWE RACUCHY Z MĄKI RAZOWEJ /15-20 sztuk, 4 porcje/

1 i 3/4 szklanki wody lub mleka (w temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki miodu lub syropu

1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej np. chlebowej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant lub 25g świeżych

dodatkowo:
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej + 3 łyżki ciepłej wody
olej do smażenia

Wymieszać mleko lub wodę z miodem, dodać olej. Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać wszystkie otręby, które zostały na sitku. Wsypać sól, drożdże i wymieszać (w przypadku drożdży świeżych należy rozpuścić je w lekko podgrzanym mleku i dodać razem z mokrymi składnikami).
Do mąki wlać mleko z miodem i delikatnie wymieszać składniki. Przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni. Ciasto w tym czasie urośnie.
W dniu smażenia wyjąć ciasto z lodówki. Wymieszać sodę z ciepłą wodą i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 10-15 minut lub na nieco dłużej (ciasto ponownie zacznie rosnąć). Na patelni rozgrzać olej i smażyć racuchy (olej nie musi być głęboki). Mają mieć lekko zrumienioną skórkę a w środku puszysty i wyrośnięty miąższ. Podawać z ulubionymi dodatkami.

źródło przepisu: kwestiasmaku

.230.

 jogurt z musem jabłkowym i granolą, ricore z mlekiem sojowym
yogurt with apple mouse and granola, chicory coffee with soy milk


W pokoju słyszę ciszę i nie mogę wytrzymać w nim, w samotności, tak długo jak dawniej. Teraz już wiem, że jednak te niektóre całe dni spędzone w moim pokoju wcale nie były samotne, bo ona tam była. "Jak raz kupisz koszatniczkę, to nie umiesz bez nich żyć" - całkowicie się z tym zgadzam. Może kupię dwa maleństwa, najpierw jednak uporam się z tym tygodniem, a przede wszystkim pracowitym dniem dzisiejszym, potem przygotuję wszystko jak należy...
Przepraszam, ze ostatnio tak rzadko odwiedzam wasze blogi. Ostatnio mam nawał zajęć. Wczoraj rano np.  musiałam na czczo zrobić badania krwi, a potem hmmm... najpierw się obijałam i objadłam jak to ja po powrocie ze szkoły (co z resztą muszę zmienić, bo tłuszczyk się odkłada i nie pomogą tu nawet moje treningi), potem się uczyłam. Mam nadzieję, że w weekend wszystko nadrobię :)

.229.

breakfast to go
pełnoziarniste kakaowe gofry z domowym masłem kokosowym, mandarynki
whole wheat cacao waffles with homemade coconut butter, tangerines

Mamine. Sałatka z brokułem i czerwoną cebulą.

W pośpiechu: pyszna i wcześniej zapowiedziana...


SAŁATKA Z BROKUŁEM I CZERWONĄ CEBULĄ
brokuł, ugotowany
czerwona cebula
jajka, ugotowane na twardo
kukurydza konserwowa
sól i pieprz
majonez

Wiesz co robić ;)

.228.

owsianka z mąką kukurydzianą i (jak zwykle) siemieniem i otrębami + mleko sojowe, banan, dżem granatowo-malinowy i masło orzechowe
oatmeal with corn flour, and (as always) flax seeds and bran + soy milk, banana, pomegranate-raspberry jam and peanut butter


Mąka kukurydziana nadaje owsiance fajnej, niemal budyniowej kremowej konsystencji i większej objętości. Dodaję ją do płatków poprzedniego dnia razem z mlekiem, rano gotuję.
Corn flour gives porridge cool, creamy texture and more volume. I add it to flake the previous day along with milk, cook in the morning.

"Marzę o śniadaniu w magicznym miejscu nad naszym magicznym jeziorem. W cieniu drzew, na zapadającej się kładce, w towarzystwie białych łabędzi i szarości traw. Bierzemy rowery? Jedziemy?"