Strony

.1194. wegańska drożdżówka

Czereśnie od cioci, porzeczki i maliny od chłopaka, drożdżowe moje. Pieczenia w towarzystwie dwóch ciast, z kimś, kto zagaduje nas na inne tematy, nie polecam :D Zastanawianie się, czy już dodało się do masy cukier czy nie, jest świetne. Dziwnym trafem jednak wszystko wyszło lepiej niż zwykle :)
Domowa drożdżówka z czarnymi i czerwonymi porzeczkami, malinami i masłem orzechowym, czereśnie.

.1193.

Kanapki z chleba ziarnistego z masłem orzechowym, poziomkami i syropem daktylowym.

.1192. wegańskie naleśniki z domowym dżemem truskawkowym

Wegańskie białkowe naleśniki z domowym dżemem truskawkowym / z bananem i gorzką czekoladą.
60g mąki pszennej pełnoziarnistej wymieszałam z 20g waniliowego białka sojowego, szczyptę proszku do pieczenia i tyle wody, żeby powstało ciasto o "naleśnikowej" konsystencji (myślę, że ok. szklanki). Smażyłam na oleju kokosowym.
Wersja wegańskiego ciasta naleśnikowego bez odżywki białkowej: tu link.

.1191. razowa kasza manna z jagodami

Razowa kasza manna z bananem, jagodami, orzechami włoskimi i syropem daktylowym.

Dwa ostatnie i najważniejsze egzaminy dzisiaj, albo zdam albo nie zdam, tak czy siak, jutro już wakacje <3 Trzymajcie kciuki :)

.1190.

Owsianka z nasionami chia, bananem, truskawkami, morelami, masłem orzechowym i słonecznikiem.

.1189. wegańska nutella

Chleb dyniowy z awokado, sokiem z cytryny, pieprzem i rzodkiewkami / z czekoladowym musem z awokado.
Udawana nutella: 1/2 miękkiego awokado rozgniotłam z dodatkiem łyżeczki masła orzechowego crunchy, odrobiną syropu daktylowego (może być klonowy lub z agawy), kapką ekstraktu z wanilii i łyżką gorzkiego kakao. Jeśli zależy nam na bardziej gładkiej masie, można wszystkie składniki zblendować zamiast rozgniatać widelcem. Robiąc ją pierwszy raz, dorabiałam większą ilość jeszcze tego samego dnia, tak więc polecam od razu zaopatrzyć się w kilka sztuk awokado, a najlepiej mieć już w domu zapas tych dojrzałych ;)

.1188. moje ulubione śniadanie

Wczorajszy dzień wykończył mnie tak bardzo, nie tyle fizycznie co psychicznie, że kładąc się przed 22, wstałam dopiero teraz. Dopiero teraz jestem gotowa na nowe wyzwania i teraz idealnie pasuje tu leniwe śniadanie na tarasie. Z jagodami!

Czekam cały rok na te małe, ciemne kuleczki, a potem nie zwlekając, wrzucam je do plackowego ciasta i jestem w niebie.
Tak, moim najulubieńszym, ukochanym śniadaniem są placuszki z jagodami. W tym wypadku pełnoziarniste i waniliowe, polane syropem klonowym. Chwila przekrojenia placka z którego wypływa gorąca jagoda jest wręcz wyczekiwana. Moje największe comfort food.

A zrobiłam je mieszając 30g mąki owsianej, 30g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 20g waniliowej sojowej odżywki białkowej (można pominąć. wtedy dodajemy odrobinę mniej mleka), 160g mleka sojowego i ok. 1/2 szkl. jagód. Smażyłam na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Podałam z dużą ilością jagód i syropem klonowym. W kubku znalazła się zielona herbata.

.1187. owsianka w blogowym towarzystwie

Wczoraj miasto z Darią, Moniką i Kasią (podlinkowane ich blogi), dziewczyny przyjechały do Rybnika na koncert 30 Second to Mars (Rybnik nawet mnie zaskakuje ostatnio ilością dużych organizowanych tu koncertów. A takie niepozorne miasto.). Spotkania ludzi z blogów to dla mnie zdecydowanie najlepszy aspekt prowadzenia Porannych. Szczerze mówiąc myślę, że nawet gdybym kiedyś jakimś cudem zrezygnowała z blogowania, to z niektórymi poznanymi tu osobami będę utrzymywała kontakt jeszcze przez długi długi czas :) Zresztą niektóre z tych dziewczyn też już, tymczasowo lub na stałe, blogosferę opuściły.
Dzisiaj śniadanie z Kate: owsianka z nasionami chia, bananem, jabłkiem, wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym i jagodami goi, do łóżka :D I kawa, w kubkach przez Kate wykonanych, najlepszych na świecie.

.1186.

Placki z mąki owsianej z truskawkami i arbuzem
Oatmeal pancakes with strawberries and watermelon

.1185. kakaowy pudding z nasion chia

Kakaowy chia pudding z bananem, nektarynami, masłem orzechowym i syropem daktylowym
Przepis tu: link, zmianą jest dodanie łyżki kakao.
Cacoa chia pudding with banana, nectarines, peanut butter and date syrup

Książki o bieganiu: "Waga startowa" - Matt Fitzgerald.

Jako, że honorowe miejsce w moim regale z książkami zajmują książki o bieganiu, postanowiłam trochę napisać o niektórych z nich.

Na pierwszy ogień idzie "Waga startowa" Matta Fitzgerald'a (wydawnictwo Inne Spacery). Pozycja ta różni się nieco od reszty moich biegowych książek - nie opowiada historii, a jest poradnikiem. Książka podzielona jest na czternaście rozdziałów kolejno przybliżając odrębne zagadnienia: 
  • Waga i zawartość tkanki tłuszczowej a wydolność organizmu
  • Jak wyznaczyć optymalną wagę zawodniczą
  • Kontrola postępów
  • Sezonowe wahania wagi
  • Wymogi poszczególnych dyscyplin (bieganie, kolarstwo, pływanie, triathlon, narciarstwo biegowe, wioślarstwo)
  • Wskazówki dla początkujących
  • Poprawa jakości diety
  • Bilansowanie źródeł energii
  • Harmonogram posiłków
  • Regulacja apetytu
  • Trening a waga startowa
  • Jadłospis zawodowca
  • Sportowiec w kuchni
  • Rola suplementów diety
Zachwyceni będą miłośnicy tabel i sztywnych faktów, bo to głównie tym karmi nas tu Fitzgerald. Autor tak dużą wagę przykłada wadze ciała, że wydaje się jakby na bardzo odległy plan została zrzucona jakakolwiek radość z uprawiania sportu. Już po kilku kartkach odniosłam wrażenie, że człowiek traktowany jest tu jak robot, dla którego ważne jest tylko i wyłącznie paliwo. Zdaję sobie sprawę z tego, że dla zawodowców ten aspekt będzie niezwykle ważny, zaawansowany amator też znajdzie tu dla siebie naprawdę sporo przydatnych informacji. A jednak stanęła mi przed oczami scena, gdy to początkujący biegacz, zwykły człowiek, który chce zrzucić kilka kilogramów sięga po tą książkę. Taka osoba może być poważnie przerażona ilością wchodzących tu w grę liczb, wykresów, wzorów, którym nagle ktoś każe mu się podporządkować. Hmm, no można zwariować.
Niech więc przeczytają ci, którzy doszli do swojej sportowej ściany, ci, którzy nie są w stanie bardziej poprawić swoich wyników i szukają pomocy. Waga i dieta mogą odegrać tu dużą rolę, a Fitzgerald jako dietetyk, biegacz i triatlonista z całą pewnością jest w stanie pomóc. 

.1184. owsianka bez gotowania*

Płatki owsiane z waniliowym białkiem sojowym, orzechami, chia, jagodami goi, truskawkami i nektaryną
Gdy rano brakuje gazu w kuchence, chce się zjeść śniadanie, a akurat nie ma przy boku żadnego faceta: ugotowałam wodę w czajniku elektrycznym, szklanką wrzątku zalałam 60g płatków owsianych, orzechy, nasiona chia, suszone jagody goi i pokrojone owoce. Dodałam trochę mleka sojowego i wszystko wymieszałam z dodatkiem sojowego białka w proszku. Wyszło naprawdę dobre, będę powtarzać w innych kombinacjach :D
*Poza tym, jeśli o owsiankę bez gotowania chodzi, to np. mojemu chłopakowi te tylko zalane mlekiem i namoczone płatki, smakują bardziej niż już ugotowane. Polecam więc taką właśnie wersję dla wszystkich jednak nie będących w stanie przekonać się do tradycyjnej owsianki.

Oatmeal with vanilla protein powder, hazelnuts, goya berries, strawberries and nectarine

.1183.

Chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym, nerkowce i migdały, nektaryna. Koktajl (szpinak, nać pietruszki, 2 nektaryny, woda, syrop daktylowy).
Wholemeal bread with peanut butter, cashews and almonds, nectarine. Smoothie (spinach, parsley, nectarines, water, date syrup).



Wczoraj zapowiadane na facebooku ciasto znajdziecie tu: link.

Wegańskie ciasto bananowe z truskawkami.

Oznaki alergii nie wracają gdy trzymam się wegańskiej diety, więc zmagając się z ogromną ochotą na coś słodkiego (a owoce czasem przestają wystarczać), musiałam w końcu coś upiec. Bazując na kiedyś już tu dodawanym przepisie na wegański chlebek bananowy z czekoladą, powstało więc przepyszne, puszyste ciasto. Letniego klimatu dodały mu truskawki, przez co może z powodzeniem udawać owocowy wypiek z tradycyjnych składników. Ja jestem zachwycona :)
Ciasto bananowe z truskawkami
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu

4 dojrzałe banany
1 szklanka truskawek + na wierzch
1 łyżka nasion chia (można pominąć)
3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego (ewentualnie cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szkl. oleju roślinnego

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ocet, sól i cynamon wymieszać.
Banany zmiksować z truskawkami, syropem, olejem i wanilią po czym dokładnie połączyć z resztą składników. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki i piec 50 minut w 180 stopniach.

.1182. gofry owsiane

Cynamonowe bananowe gofry z powidłami śliwkowymi
Robiłam eksperymentalnie z mąki owsianej zamiast zwykle dodawanych płatków i niefortunnie dorzuciłam białka sojowego przez co znowu nie chciały się odkleić od gofrownicy. Ja więc będę eksperymentować dalej, a wy zróbcie sobie sprawdzone, najlepsze dotąd: owsiane bananowe gofry (link).
Cinnamon banana waffles with plum jam

.1181. dwukolorowe pancakes

Rowerem na siłownię, tam nogi i brzuch, a po 30 minut orbitreka i interwał na bieżni. Po tym wszystkim wieczorem dałam się wyciągnąć na 7km przebieżkę z tatą, najtrudniejszą trasą w okolicy - ze stałymi podbiegami i zbiegami. Mimo ciężkiego dnia dawno się tak dobrze nie biegło, więc jednak dłuższa przerwa od biegowych treningów wiele dała :) Jeśli więc ktoś czuje się zmęczony bieganiem, polecam najpierw odpocząć, a potem zmieniać trasy, pobiegać trochę w czyimś towarzystwie i od razu wraca dawna świeżość i chęci. Przetestowane na sobie :D
Dwukolorowe pancakes z nektaryną.
60g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 150ml mleka sojowego, 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego, 20g waniliowego sojowego białka (można pominąć). Wymieszać wszystko. Na patelni wysmarowanej olejem kokosowym usmażyć jeden biały placek, potem dodać do ciasta 1 łyżeczkę kakao i usmażyć pozostałe dwa.
Black and white pancakes with nectarines.

.1180. kokosowe pancakes

Kokosowe razowe placki i arbuz.
60g mąki pełnoziarnistej wymieszałam z łyżką wiórków kokosowych, 20g waniliowej odżywki białkowej (można pominąć, ale dodać wtedy mniej mleka i trochę słodzika lub cukru), 150ml mleka sojowego, 1 łyżka nasion chia (może być siemię lniane) i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Smażyłam na oleju kokosowym.
Coconut wholemeal pancakes and watermelon.

.1179. orzechowe babeczki

Orzechowe śniadaniowe muffiny 
50g mąki pełnoziarnistej
20g waniliowej odżywki białkowej lub sojowego mleka w proszku
150ml wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju kokosowego
nerkowce i rodzynki
1 łyżka mąki z orzechów ziemnych
Wszystkie składniki wymieszać i piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Peanut breakfast muffins

.1178.

Owsianka z bananem, truskawkami, chia i siekanymi i całymi migdałami
Oatmeal with banana, strawberry, chia seeds and almonds

.1177.

Owsianka z waniliowym białkiem sojowym, nasionami chia, bananem, masłem orzechowym i orzechami nerkowca - Dzisiaj albo klasyk albo nic. Mało snu, dużo kawy, dużo nauki, dużo sportu, późne powroty i kurcze, będzie ciężko.

.1176. wegańskie placuszki z truskawkami

Pełnoziarniste waniliowe placuszki z truskawkami i syropem daktylowym
60g mąki pszennej pełnoziarnistej, 20g waniliowej sojowej odżywki białkowej, 160ml wody, 1 łyżka nasion chia, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i pokrojone truskawki - wszystko wymieszałam i smażyłam na patelni lekko wysmarowanej olejem kokosowym.
Wholemeal vanilla protein pancakes with strawberries and date syrup

Kotlety z ciecieczycy.

składniki na dwie porcje (6 sztuk):
120g suchej ciecierzycy
woda
sól i pieprz
suszona papryka
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
bułka tarta

Ciecierzycę zalać trzy razy większą ilością wody i odstawić na 12h.
Po tym czasie gotować w tej samej wodzie, 45-50 minut. Po tym czasie odcedzić, posypać solą, pieprzem i papryką, połączyć z oliwą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Całość rozgnieść praską do ziemniaków (można zmiksować, niezbyt dokładnie), w międzyczasie dolewając trochę wody - tak by masa zaczęła się kleić i wsypać ok. łyżkę bułki tartej. W razie potrzeby dolać jeszcze wodę. Formować małe kulki, rozpłaszczyć, posypać z obu stron bułka tartą i smażyć na oliwie.
Podałam z ziemniakami w mundurkach, sałatą, rzodkiewkami i nasionami.

.1175. chia pudding


Pudding z nasion chia z brzoskwiniami i nerkowcami / z bananem, masłem orzechowym, mieszanką nasion i jagodami goi
1/2 szklanki nasion chia zalałam 2 szklankami mleka sojowego, dodałam ekstrakt z wanilii i łyżkę stewii. Wstawiłam do lodówki na 2h, po czym dokładnie wymieszałam i podałam. Wyszło tego sporo - 2 duże lub 4 mniejsze porcje. Można przechowywać w lodówce, 2-3 dni.
Chia pudding with peach and cashews / with banana, peanut butter, seeds mix and goya berries

.1173. czekoladowy mus z awokado

Owsianka z bananem, czekoladowym musem z awokado i jagodami goi
Owsianka standardowo: 60g płatków owsianych, zalanych na noc szklanką mleka sojowego, rano ugotowana z dodatkiem banana. Mus: 1/3 dojrzałego awokado, 1 płaska łyżka kakao, 1 płaska łyżka masła orzechowego, łyżeczka syropu daktylowego lub innego, 20-30ml mleka sojowego - wszystkie składniki zblendować. Powinien powstać gładki krem, w razie potrzeby dodać więcej mleka lub syropu.
Oatmeal with banana, chocolate avocado mousse and goya berries